Malutkie, mięciutkie i przede wszystkim szybkie do zrobienia! Idealny, ekspresowy deser i to nie tylko na Tłusty Czwartek:) Oryginalnie były robione z użyciem serka homogenizowane ale trzeba sobie radzić skoro nigdzie serka kupić nie można:) Zastąpiłam serek gęstym, greckim jogurtem i wyszło super!:) Możecie użyć oczywiście serka jeśli jest pod ręką. Jogurt może być naturalny lub waniliowy. Dodałam naturalny i łyżeczkę ekstraktu pomarańczowego. Jeśli użyjecie waniliowego, dodajcie aromat czy ekstrakt waniliowy. Ja dodałam szklankę mąki i ciasto było niestety twarde tak, że nic się nie dało z nim zrobić więc dodałam więcej jogurtu. Pewnie serek homogenizowany ma jednak trochę inną konsystencję więc przepis trzeba było dopasować do możliwości:) Pączusie są naprawdę dobre! Można też je polać lukrem i posypać jakimiś ozdobnymi posypkami! Wtedy będą jeszcze fajniej wyglądały!:) Przepis pochodzi z superowej strony Skuteczni.tv. Możecie tam też obejrzeć filmik z ich przygotowania. Polecam i to bardzo!:)
Składniki (u mnie na 21 sztuk):
300g/10.5oz jogurtu naturalnego greckiego (waniliowego lub naturalnego)
1-2 łyżeczki cukru (lub więcej jeśli lubicie bardziej słodkie)
1 łyżeczka ekstraktu pomarańczowego (lub waniliowego)
1 duże jajko
szczypta soli
1 szklanka/160g/5.6oz mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
około 1 litr oleju rzepakowego do smażenia (albo smalcu)
cukier puder do posypania
Wykonanie:
W garnku (nie za dużym) rozgrzać olej.
W czasie gdy olej się rozgrzewa robimy ciasto. Wymieszać jogurt z jajkiem, ekstraktem, solą i cukrem (łyżką lub małą trzepaczką).
Dodać mąkę z proszkiem i dobrze wymieszać aż powstanie jednolite, dość gęste ciasto.
Małą łyżeczką do herbaty nabierać ciasto (najpierw zamoczyć ją w rozgrzanym oleju) i wkładać ciasto na rozgrzany olej.
Szybciutko odwracać na drugą stronę (szybko się smażą).
Wykładać na kratkę pod którą położyć ręcznik papierowy aby pączusie odsączyć z tłuszczu (można też na ręcznik bezpośrednio).
Następnie ułożyć na talerzu, posypać cukrem pudrem i podawać.
Idealne zaraz po usmażeniu, później już nie są takie dobre.
Polecam i smacznego!:)
Sprzedane! Na pewno zrobię w wolnej chwili.
ReplyDeleteDzięki za podzielenie się przepisem :)
Prosze bardzo! Napewno nie pozalujesz bo sa naprawde pyszne! :)
DeleteJak ekspresowe to idealne dla mnie!
ReplyDeleteA jak słodkie, to dla mnie nie idealne! (żartowałam, na pewno są pyszne :-)
ReplyDelete