Potrawa ta przywędrowała do nas z Węgier ale tak się w Polsce przyjęła, że prawie jak narodowa:) Zazwyczaj jest to dość gęsta potrawka ale u mnie bardziej jako gęsta zupa jest serwowana. Z pajdą chleba... danie idealne:) Tym razem użyłam mini papryczek i też wyszła pyszna. Polecam do wypróbowania!:)
Składniki:
500g/1.1lb papryki
1 cebula (ok. 180g/6.3oz)
1 cukinia (mala, około 200g/7oz)
ok. 200g/7oz kiełbasy (1/2 laski)
2 małe marchewki (ok. 75g/2.6oz)
2 średnie ziemniaki (ok. 250g/8.8oz)
2 łyżki oleju
2-3 łyżeczki przecieru pomidorowego
6 szklanek bulionu warzywnego lub mięsnego lub wody
sól, pieprz, vegeta, papryka w proszku
Wykonanie:
Cebulę posiekać. Papryki pokroić w paseczki, marchewkę w plasterki, cukinię, ziemniaki i kiełbasę w kostkę.
Rozgrzać w garnku lub rondlu olej. Dodać cebulę i podsmażyć aż będzie miękka i lekko zarumieniona. Dodać kiełbasę i podsmażyć kilka minut.
Następnie dodać papryki, wymieszać i poddusić kilka minut.
Następnie dodać do garnka resztę pokrojonych warzyw (marchew, ziemniaki i cukinię), wlać bulion/wodę, zmniejszyć ogień i gotować na małym ogniu aż warzywa będą miekkie (około 15 minut).
Doprawić według uznania. Na końcu dodać przecier pomidorowy, zagotować i podawać.
Najlepsze z kromką świeżego chleba.
Polecam i smacznego!:)
Myślę, że pyszne. Ja robię bez ziemniaków i marchewki, za to (jak mam) dodaję pieczarki. Smakuje nawet i bez wędliny.
ReplyDeleteJa także zamiast ziemniaków dodaję pieczarki ;)
ReplyDeleteA ja jeszcze sie spotkalam z leczo, ktore mialo ryz zamiast ziemniakow:) Tez dobre bylo:) Pozdrawiam i dziekuje za odwiedziny:)
ReplyDeleteuwielbiam leczo, ale w mojej wersi zawsze jest bardziej gęste
ReplyDeleteJestem jak najbardziej na tak, tym bardziej, że pogoda paskuuudna i coś na rozgrzewkę by się przydało.
ReplyDeleteświetne naczynko! ja sama średnio przepadam za leczo, ale rodzinka mogłaby wcinać w ilościach hurtowych :)
ReplyDeleteUwielbiam leczo :)
ReplyDeleteA garnuszek - fajny!
Oo, nawet nie pamiętam kiedy ostatni raz jadłam leczo. Coś czuję, że apetycznie utkwi mi w pamięci i wkrótce zrobię :)
ReplyDeleteBardzo ładnie podane i pewnie jeszcze lepiej smakuje :) Zaczynamy sezon na leczo :D Zapraszam też do mnie na to pyszne danie ;) Leczo.net.pl
ReplyDelete