Wspaniały kawałek mięsa!:) Naprawdę! Bardzo delikatny i aromatyczny. Pycha!:)
Najpierw pozazdrościłam MamieMarzyni jak zrobiła podobnego kuraka, na którego przepis znalała na blogu Pobite Gary. Potem w mojej lodówce znalazłam całego kurczaka czekającego na jakiś pomysł aby go zjeść:) No i tak się zaczęło a tak oto się skończyło - powstał mój przepis na kurczaka ziołowego z masełkiem i cytrynką, zainspirowany powyżej wspomnianymi paniami i ich przepisami:) Polecam do wypróbowania!:) Warto:)
Składniki:
1 kurczak
113g/4oz/1stick masła - bardzo miękkiego
1 łyżka drobno posiekanego rozmarynu
1 łyżka drobno posiekanego tymianku
1 łyżka drobno posiekanego estragonu
kilka gałązek rozmarynu, tymianku i estragonu
2 cytryny
3 ząbki czosnku - rozgniecionego
1/2 szklanki białego wina
1/2 szklanki wody
3 łyżki oliwy z oliwek lub oleju
sól i czarny pieprz
Wykonanie:
Kurczaka oczyścić, umyć i osuszyć. Natrzeć solą i pieprzem (nie żałować!).
W misce rozetrzeć masło z czosnkiem i posiekanymi ziołami. Dodać sok i skórkę otartą z jednej cytryny.
Powstanie taka maślana pasta, którą równomiernie nacieramy kurczaka na zewnątrz i w środku. Na piersiach i udkach kury podnosimy delikatnie skórę i masło ziołowe wkładamy również tam, rozgniatając porzadnie palcami aby równomiernię się rozłożyło pod skórą.
Do środka kurczaka (od strony kuperka:)) włożyć dodatkowo po jednej małej gałązce rozmarynu, tymianku i estragonu oraz 1/2 drugiej cytryny.
Do naczynia w którym będziemy piec kurczaka wlać wino, wodę i oliwę. Ułożyć po kilka gałązek ziół i pokrojoną resztę cytryny.
Ułożyć w naczyniu kurczaka i najlepiej włożyć do lodówki na kilka godzin.
Piec kurczaka w piekarniku nagrzanym do 220C/430F przez około godzinę (przykrywając folią aluminiową jeśli widzicie, że za bardzo się przypieka). Następnie zmniejszamy temperaturę do 180C/360F i dopiekamy kurczaka jeszcze przez 30-40 minut. Po nakłuciu w najgrubszym miejscu udka lub piersi z kurczaka powinna wypłynąć woda.
Wyjąć z piekarnika i zostawić na 15-20 minut aby "odpoczął" (wtedy w kurczaku zostaną wszystkie soki i nie będzie suchy), następnie pokroić na kawałki, udekorować ziołami (jeśli chcecie) i podawać z ziemniakami, ryżem lub po prostu z sałatką.
Polecam i smacznego!:)
Ten kurczak musi być bardzo aromatyczny.
ReplyDeletePyszności!
Tak Amber:) Jest bardzo aromatyczny:) Pozdrawiam!:)
DeleteZdjęcie kurczaka powala! cieszę się, że i Ty przekonałaś się do pieczenia kuraka w całości. No i to masełeczko robi robotę, aromaty się wspaniale rozpływają po mięsku. Moim zdaniem, jeszcze udoskonaliłaś przepis :-)
ReplyDeleteDziekuje Marzyniu!:)))) Zainspirowalas mnie:))))
DeleteOo pyszności !
ReplyDeleteŚwietny przepis, wypróbuje go przy najbliższej okazji! Smakowicie to wszystko się zapowiada :)