Jest rabarbar, jest i ciasto z rabarbarem:) Tym razem zwykłe, proste ale jakie dobre!:) Czasami nie ma co kombinować żeby było smacznie:) Polecam do wypróbowania w sezonie rabarbarowo-truskawkowym:) Wszak nie od dziś wiadomo, że rabarbar i truskawki tworzą parę idealną.
Polecam!:) Na podstawie przepisu Marthy Stewart ale po mojemu!:)
Składniki:
226g/8oz masła/2 sticks - miękkiego
1 1/2 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
4 jajka
1 1/2 szklanki mąki pszennej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
szczypta soli
ok. 460g/1lb rabarbaru
3 łyżki jasnego brązowego cukru
ok. 230g/1/2lb truskawek
Kruszonka:
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki jasnego brązowego cukru
113g/4oz/1stick masła - miękkiego
1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
Wykonanie:
Rabarbar obrać i pokroić na małe kawałki, zasypać cukrem i odstawić na czas przygotowywania ciasta.
Truskawki obrać i przekroić na połówki albo na ćwiartki jeśli są bardzo duże. Odstawić.
Aby zrobić kruszonkę: wsypać mąkę, cukier, vanilię i kawałki miękkiego masła do miski. Wyrobić palcami aż powstanie kruszonka. Odłożyć.
Miękkie masło utrzeć z cukrem i wanilią na puch. Cały czas ucierając dodawać po jednym jajku, dobrze ubić po każdym i nie przejmować się jeśli zrobią się grudki.
Mąkę przesiać z proszkiem. Dodać do ciasta partiami - na dwa, trzy razy i utrzeć do połączenia się składników.
Foremkę 23x32cm/9x13inch natłuścić lub wyłożyć pergaminem (ja popsikałam tłuszczem w spray'u). Wlać ciasto i wyrównać. Na górze ułożyć rabarbar (odlać sok, który się wytworzył) oraz truskawki. Będzie dość dużo tych owoców.
Posypać równomiernie kruszonką.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180C/350F przez około 45-50 minut. Sprawdzić patyczkiem, powinien być suchy. Wystudzić, kroić na kwadraty i podawać.
Polecam i smacznego!:)
Czuć lato kiedy się patrzy na takie ciasta:) Uwielbiam:)
ReplyDeletemniam rabarbar i truskawki palce lizać!
ReplyDeleteCo tu dużo pisać - świetne ciacho. Idealne na taki piękny weekend jak ten!
ReplyDeletePozdrawiam słonecznie! :-)
Wygląda przepysznie !
ReplyDeletePOZDRAWIAM M.
Rowniez pozdrawiam wszystkich!:) Dzieki za odwiedziny no i polecam ciasto zdecydowanie!:)
ReplyDeleteJej, a mnie nie wyszło, buuu
ReplyDeleteRobiłam kruche, z wypróbowanego przepisu i PORAŻKA! (szczegóły na blogu)
koniecznie musi być brązowy cukier , czy raczej chodzi o lekki karmelowy posmak , boe nie mam brazowego
ReplyDeleteNie musi byc, mozesz dac zwykly. Chodzi tylko i inny posmak ale nie ma to wiekszego znaczenia. Pozdrawiam:)
Delete