Wołowina nie jest u nas jakimś ulubionym mięsem. Raczej króluje drób, ryby i ewentualnie wieprzowina. Ale od czasu do czasu robię coś z tego czerwonego mięska. Ten gulasz może być serwowany jako samodzielne danie z chlebem lub bułką lub jako dodatek do ziemniaków, makaronu czy klusek wszelkiego rodzaju. Polecam!:)
1.3kg/3lb mięsa wołowego na gulasz
2 cebule
113g/4oz/1 stick masła
1/4 szklanki oliwy z oliwek
200g/7oz marchewki
500g/1.1lb ziemniaków
2 papryki (u mnie czerwona i żółta)
150g/5.3oz groszku zielonego (użyłam mrożonego)
1 szklanka (250ml) czerwonego wina
4-5 szklanek wody (w zależności od potrzeby)
2 łyżeczki mąki pszennej
2 łyżeczki śmietany
sól, czarny pieprz, czerwony pieprz, papryka czerwona oraz chili w proszku - według uznania, można też użyć innych przypraw
Wykonanie:
Mięso umyć i pokroić w małą kosteczkę.
Cebulę posiekać. Do dużego rondla/garnka wrzucić cebulę, dodać masło oraz oliwę. Podsmażyć do zrumienienia.
Następnie dodać do garnka mięso i dusić około 20-30 minut. Dolać wino.
Marchewkę pokroić w kostkę i dodać do mięsa.
Za jakieś 10-15 minut dodać pokrojone w kostkę ziemniaki. W razie potrzeby, jeśli woda wyparowała, dodać szklankę wody i dusić dalej.
Papryki pokroić w dość grubą kostkę i dodać do mięsa.
Łączny czas duszenia mięska to około 2 - 2 1/2 godziny, na małym ogniu, od czasu do czasu mieszając i dolewając wody jeśli jest taka potrzeba.
Na jakieś 15 minut przed końcem gotowania dodać groszek oraz przyprawy.
Śmietanę rozmieszać dobrze z mąką. Dodać do tego kilka łyżek sosu z mięsa i wymieszać. Wlać do gulaszu i wymieszać. Zagotować i gotowe.
Podawać jako oddzielne danie z kromką chleba lub bułką lub jako dodatek do ziemniaków, makaronu lub klusek śląskich.
Polecam i smacznego!:)
No comments:
Post a Comment
Thanks for stopping by!:)