Tuesday, May 14, 2013

Kolorowy Torcik

English Version


Tej wiosny wzieło mnie na kolorowo:) Wszelkie desery i deserki z kolorkami przemawiają do mnie tak bardzo, że w końcu musze zrobić:) Ten torcik przygotowałam na urodziny koleżanek. Zrobił wrażenie i zniknął błyskawicznie!:) Prace nad nim można sobie rozłożyć na dwa dni. Ja tak zawsze robię - dzień wcześniej upiekłam biszkopt i przygotowałam galaretki. Kolejnego dnia poskładanie go w całość zajmie Wam może z pół godziny:) Można też zrobić to ciasto na biszkoptach, wtedy jeszcze prościej i szybciej. A co to takiego? Ano zwykła pianka z bitej śmietany zmiksowana z galaretkami - u mnie na blogu jest już taki deser - o tutaj (klik). Ten to taka kolorowa wariacja z nim związana:) Polecam do wypróbowania!:)


Składniki:

Biszkopt:
4 jajka
2/3 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
4 łyżki oleju
szczypta soli

Pianka:
600ml śmietany kremówki
3 galaretki cytrynowe
3 różnokolorowe galaretki (u mnie pomarańczowa, agrestowa i wiśniowa)

Polewa:
3/4 szklanki śmietany kremówki
113g/4oz czekolady
1 łyżka masła

Dodatkowo:
1 1/2 szklanki śmietany kremówki
2 łyżki cukru pudru

Wykonanie:

Biszkopt przygotować zgodnie z tym przepisem (klik) w foremce o wymiarach 23x32cm/9x13inch.
Upiec, wystudzić i przekroić na dwa blaty.

Każdą z galaretek (wiśniową, pomarańczową i agrestową) rozpuścić w 1 1/4 szklanki wody, wlać do miseczek wyłożonych folią spożywczą (tak jak tutaj - klik) i zostawić do całkowitego zastygnięcia (można to zrobić dzień wcześniej). Następnie każdą pokroić w kosteczkę.


Galaretki cytrynowe rozpuścić (wszystkie trzy) w trzech szklankach wody i odstawić do całkowitego wystudzenia (powinny się już ścinać).
Kremówkę (600ml) ubić na sztywno. Cały czas ubijając na niskich obrotach miksera wlewać galaretkę cytrynową. Ubić aby wszystko się ładnie połączyło. Do tak przygotowanej masy dodać pokrojone w kosteczkę galaretki i delikatnie wymieszać.


Jedną część biszkoptu włożyć do foremki.


Wylać na niego masę z galaretkami i od razu przykryć drugim blatem biszkoptu.



Włożyć do lodówki na około 45-60 minut.
Na tym etapie możecie zakończyć pracę z tym torcikem. Można posypać na górze cukrem pudrem. Albo kontynuować i zrobić polewę i dekorację.

Aby przygotować polewę: kremówkę doprowadzić do wrzenia (najlepiej w mikrofali) i wlać taką gorącą do miski z drobno posiekaną czekoladą, dodać łyżkę masła i zostawić na minutę lub dwie a następnie wymieszać dobrze aby czekolada się rozpuściła. Odstawić do wystudzenia (powinna być w temperaturze pokojowej).




Półtorej szklanki kremówki ubić na sztywno z dwoma łyżkami cukru pudru.
Ciasto wyjąć z lodówki, delikatnie wyjąć z foremki (oderwać papier jeśli używaliście). Posmarować całe boki i górę ciasta ubitą kremówką (zostawiając około pół szklanki jeśli chcecie udekorować ciasto na górze).


Włożyć do lodówki na 10-15 minut. Następnie wyjąć i polać polewą (u mnie góra i brzegi).


Włożyć znów na chwilkę do lodówki.
Pozostałą bitą śmietanę włożyć do rękawa cukierniczego lub woreczka do dekoarcji i ozdobić ciasto na górze (jak chcecie i jak Wam się podoba a można też całkowicie to pominąć).

Ciasto włożyć do lodówki aby polewa całkowicie zastygła a następnie wyjąć, kroić i podawać. Przechowywać w lodówce.


Polecam i smacznego!:)

5 comments:

  1. Pyszne- w sam raz na upalne dni! Pozdrawiam

    ReplyDelete
  2. Marzena,
    torcik wspaniały!
    Ja też potrzebuję kolorów po długiej zimie.

    ReplyDelete
  3. Wyglada bardzo smacznie,pozdrawiam.

    ReplyDelete
  4. Dziekuje wszystkim bardzo!:) I dzieki za odwiedziny, pozdrawiam serdecznie i wiosennie!:)

    ReplyDelete

Thanks for stopping by!:)