Friday, May 10, 2013

Kiełbasa z Cebulą

English Version


OK nie będę ukrywać, że najbardziej to lubię kiełbaski z grilla:) Ale jak nie ma jak na grillu zrobić wtedy robię je właśnie tak. Uwielbiam tutaj chyba najbardziej tą złocisto-brązową, skarmelizowaną cebulkę!:) Pamietać należy aby kiełbasę dusić na małym ogniu. Jeśli ogień będzie za duży wtedy kiełbasa się za bardzo spiecze na zewnątrz a w środku pozostanie taka jak zwykła z lodówki:) No i co gorsza cebulka się spali i już nie będzie taka pyyyszna!:) Polecam spróbować kiedyś:)


Składniki (dla 4 osób):

około 700g/1.5lb kiełbasy
3 średnie cebule (około 450g/1lb)
5 łyżek oliwy z oliwek lub oleju

Wykonanie:

Cebule pokroić na piórka.


Kiełbasę ponacinać.


Rozgrzać olej/oliwę na dość dużej patelni. Dodać cebulę i podsmażyć lekko.


Następnie dodać do niej kiełbasę. Na małym ogniu dusić około godzinę, od czasu do czasu odwracając kiełbasę aby podsmażyła się jednakowo z każdej strony.


Na końcu smażenia można posolić delikatnie cebulę.


Podawać z ziemniakami lub z chlebem.


Polecam i smacznego!:)

9 comments:

  1. Robię tak samo, tylko inaczej nacinam kiełbaski. To ulubione danie moje męża;) Osobiście uważam, że jest lepsza niż z grilla.

    ReplyDelete
    Replies
    1. To fakt ze na grillu nie mozna takiej cebulki zrobic :(

      Delete
  2. To prawda, tylko takie długie "obrabianie" robi ten smaczek...

    ReplyDelete
    Replies
    1. Prawda Marzyniu prawda:) Troszke trzeba postac nad patelnia i wtedy najlepsza:)

      Delete
  3. Smakowita!
    To coś dla mojego J.
    Zrobię według Twojego przepisu.

    ReplyDelete
  4. Też robię taką kiełbaskę. Zimą z zasmażaną kapustą kiszoną :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oh z kapusta pewnie jeszcze lepsza!:)

      Delete
  5. I ja najbardziej to lubię z grilla, ale taka wersja z cebulką też jest mile widziana.

    ReplyDelete

Thanks for stopping by!:)