Smaczny pomysł na ziemniaki. Super pasują do wszelkiego rodzaju mięsa. Ja lubię troszkę podpieczone i chrupiące na zewnątrz ziemniaki z delikatnym i miękkim środkiem i te właśnie takie wyszły:) Zainspirował mnie taki torebkowy fix, który dostałam kiedyś w prezencie z Polski:) Te wychodzą jednak jeszcze smaczniejsze:) Polecam na jakiś obiadek:)
Składniki:
około 700g/1.5lb ziemniaków (użyłam czerwonych)
4 łyżki masła (3+1)
1-2 łyżki posiekanego koperku
sól i pieprz do smaku
Wykonanie:
Ziemniaki umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki (ja skórkę zostawiłam ale jak nie lubicie możecie obrać ziemniaki).
Posypać solą i pieprzem i wymieszać.
Jedną łyżkę masła rozsmarować na dnie naczynia do pieczenia (tak mniej więcej).
Pozostałe 3 łyżki masła pokroić na mniejsze kawałki, koperek drobno posiekać.
Wrzucić ziemniaki do przygotowane naczynia, dodać masło i posypać koperkiem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 255C/490F przez około 25-30 minut. Po 10 minutach pieczenia wymieszać ziemniaki aby pokryły się rozpuszczonym masłem i koperkiem. Na ostatnie 5 minut pieczenia włączyłam grilla aby się przypiekły bo takie lubię najbardziej.
Wyjąć i odrazu podawać.
Polecam i smacznego!:)
Ale fajne te ziemniaczki. Nigdy takich nie jadłam.
ReplyDeletepozdrawiam
Malwinna
Malwinnko sprobuj koniecznie:)
DeleteTe ziemniaczki wyglądają jak jabłuszka :-)
ReplyDeleteMarzyniu alez Ty masz skojarzenia:)))
Deletepycha, ja lubię również z oliwą zamiast masła i kminkiem zamiast koperku, polecam, pieczone ziemniaczki w każdej wersji są smaczne :)
ReplyDeletePysznie!
ReplyDeleteTo dla mnie smak lata.
Czekam już na młode polskie ziemniaczki.