Wednesday, April 10, 2013

Rosół Wołowy

English Version


Najbardziej lubię rosół z kurczaka:) Ale czasami dla odmiany robię taki oto wołowy. Tym bardziej, że mięso wołowe mogę wykorzystać później na pyszne pierogi i problem z głowy. Może spróbujecie? Polecam!:)

Składniki:

około 1kg/2.2lb wołowiny
1 cebula
1 pietruszka
3 marchewki
1 pęczek zielonej cebulki
1 pęczek zielonej pietruszki
12 szklanek wody
3 łyżki vegety
sól i czarny pieprz

makaron nitki do podania (około 250g/8.8oz)

Wykonanie:

Mięso umyć, osuszyć lekko i pokroić na mniejsze kawałki, włożyć do dużego garnka.
Warzywa obrać, pietruszkę i cebulę zostawić w jednym kawałku, marchewki pokroić na mniejsze kawałki. Dodać do garnka z mięsem. Z pęczka zielonej cebulki odkroić białe części i dodać również do garnka. Wlać wodę, dodać sól, pieprz i vegetę.


Zagotować, odszumować i na małym ogniu gotować aż warzywa i mięsko będą miękkie (około 20-25 minut). Pod koniec gotowania dodać pokrojoną zieloną cebulkę.
Usunąć z rosołu mięso (i wykorzystać, np. na pierogi) oraz pietruszkę i cebulę (i ja wyrzucam).


Posypać drobno posiekaną zieloną pietruszką. Makaron ugotować osobno i podawać z rosołem.


A mięsko zmieliłam, dodałam dwie duże, podsmażone na oleju cebule i zrobiłam pyszne pierogi:) Wyszło ich baaaardzo dużo:)


Polecam i smacznego!:)

2 comments:

  1. Rosół wołowy jest przepyszny, ja zawsze dorzucam jednak ćwiartkę z kurczaka i z 10 żołądków drobiowych, żeby Czereda miała jakąś chabaninę w talerzu, a nie tylko makaron :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Marzyniu super pomysl:) Napewno doda ta chabanina jeszcze smaku rosolkowi:) Ale moi to raczej nia pogardza na tym talerzu:))) Pozdrawiam!

      Delete

Thanks for stopping by!:)