Chrupiąca i orzeźwiająca sałatka:) Prawdziwie wiosenna, stworzona z dwóch ulubionych składników mojej starszej Pociechy, która potrafi wyjeść z lodówki każdy, nawet najmniejszy kawałek ogórka a rzodkiewki zagryza jak najlepsze ciasteczka:)
Polecam do wypróbowania!:)
Składniki:
1 pęczek rzodkiewek (około 10 sztuk)
1 średni ogórek zielony
1/2 pęczka szczypiorku
sól, pieprz
2 łyżeczki cukru
1 łyżka soku z cytryny
2-3 łyżki śmietany
Wykonanie:
Rzodkiewki umyć i pokroić na plasterki. Ogórka obrać i też pokroić na plasterki. Można to zrobić na tarce.
Szczypiorek drobno pokroić.
Wszystkie składniki wymieszać. Dodać soli i pieprzu, wymieszać i odstawić na 5-10 minut.
Następnie dodać łyżkę soku z cytryny i 2 łyżeczki cukru. Wymieszać. Dodać śmietanę.
Spróbować i ewentualnie doprawić według własnego smaku.
Podawać do mięs lub ryby.
Polecam i smacznego!:)
Podstawa żywienia w sezonie wiosenno-letnim. Już się nie mogę doczekać:)
ReplyDeleteAciri ja tez uwielbiam ten sezon:) Pozdrawiam:)
Delete