Monday, April 15, 2013

Kapuśniak

English Version


Klasycznie. Z kuchni polskiej. Pyszny kapuśniak na kapuście kiszonej. Dla takiego wielbiciela kwaśnych zup jak ja... coś wspaniałego!:) Spróbujcie może i Wam posmakuje:) Zupy wychodzi cały, dość duży garnek, na dwa dni dla czteroosobowej rodzinki w sam raz:)

Składniki:

350g/12.3oz żeberek wieprzowych
150g/5.3oz kiełbasy
2 duże ziemniaki
1 duża marchewka
1/2 cebuli
1 słoik kiszonej kapusty (450g/1lb)
2 czubate łyżeczki przecieru pomidorowego
sól, pieprz, vegeta
1 łyżka suszonego majeranku
2-3 łyżki suszonej zielonej pietruszki
kilka ziarenek ziela angielskiego
2-3 liście laurowe
woda
olej do podsmażenia kiełbasy i cebuli

Wykonanie:

Do jednego garnka wrzucić pokrojone w kostkę ziemniaki i marchewkę oraz żeberka.


Dolać około 8 szklanek wody, dodać sól, pieprz oraz łyżkę vegety. Zagotować, odszumować, zmniejszyć ogień i gotować chwilkę aż warzywa będą prawie miękkie.

Kapustę wyjąć ze słoika (zostawiając kwaśną wodę, poźniej dodamy ją do zupy), przepłukać zimną wodą i posiekać.


Włożyć ją do drugiego garnka, dodać wody tak aby ją mniej więcej pokryła (około 6 szklanek u mnie), wrzucić zielę angielskie, liść laurowy, troszkę soli i pieprzu i gotować do miękkości (około 15-20 minut).

Cebulę posiekać i podsmażyć na oleju a następnie dodać do garnka z warzywami.


Na tej samej patelni (już nie dodając oleju) podsmażyć pokrojoną w kostkę kiełbasę.


Dodać do warzyw. Następnie dodać ugotowaną kapustę (odcedzoną). Wymieszać i zagotować. Jeśli zupa jest za gęsta dodać szklankę lub dwie wody. Dodać przecier pomidorowy, wodę z kiszonej kapusty (tyle ile lubicie) doprawić majerankiem, suszoną pietruszką oraz solą i pieprzem jeśli jest to konieczne.
Podawać. Równie dobra następnego dnia.


Polecam i smacznego!:)

14 comments:

  1. Aj, Marzyniu, robisz tak samo jak ja (i Babcia Bronia)! Nie jesteś czasem z Podkarpacia?! Narobiłaś mi smaka i chyba se zrobię kapuśniaczek :-)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Marzyniu ano nie z Podkarpacia:) Ja z okolic Krakowa ale ciesze się ze podobnie kapusniaczek robimy:) Pozdrawiam!:)

      Delete
  2. dla mojej rodzinki na jeden obiad:) uwielbiamy takie zupki:) pozdrawiam

    ReplyDelete
    Replies
    1. U mnie na dwa dni wiec uff kolejny dzien wolny od zupki:))) Pozdrawiam rowniez i dziekuje za odwiedziny!:)

      Delete
  3. Kapuśniak to jedna z moich ulubionych klasycznych zup, więc od razu się pobudziłam mimo zmęczenia i nabrałam ochoty na miseczkę :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ciesze sie ze moglam Ci troszke w zmeczeniu pomoc:)))))

      Delete
  4. bardzo lubię, szczególnie taką kwaskową, po dostawie kapusty kiszonej przez Babcię

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ale Ci dobrze ze taka Babcie masz!:) Zazdroszcze!!!!:))))

      Delete
  5. znam i tez polecam - pyszna zupka :)))))))))))))) pozdrawiam serdecznie agata

    ReplyDelete
    Replies
    1. Witaj Agatko i pozdrawiam rowniez!:)

      Delete
  6. Kwaśny kapuśniak to jest pyszna rzecz!
    Wspaniale wygląda.
    Pozdrawiam Cię.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Tak, tak, pyszna rzecz!:) Dziekuje i rowniez pozdrawiam!:)

      Delete

Thanks for stopping by!:)