Monday, April 29, 2013

Ziemniaki z Masłem i Koperkiem

English Version


Smaczny pomysł na ziemniaki. Super pasują do wszelkiego rodzaju mięsa. Ja lubię troszkę podpieczone i chrupiące na zewnątrz ziemniaki z delikatnym i miękkim środkiem i te właśnie takie wyszły:) Zainspirował mnie taki torebkowy fix, który dostałam kiedyś w prezencie z Polski:)  Te wychodzą jednak jeszcze smaczniejsze:) Polecam na jakiś obiadek:)

Składniki:

około 700g/1.5lb ziemniaków (użyłam czerwonych)
4 łyżki masła (3+1)
1-2 łyżki posiekanego koperku
sól i pieprz do smaku

Wykonanie:

Ziemniaki umyć, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki (ja skórkę zostawiłam ale jak nie lubicie możecie obrać ziemniaki).


Posypać solą i pieprzem i wymieszać.


Jedną łyżkę masła rozsmarować na dnie naczynia do pieczenia (tak mniej więcej).


Pozostałe 3 łyżki masła pokroić na mniejsze kawałki, koperek drobno posiekać.


Wrzucić ziemniaki do przygotowane naczynia, dodać masło i posypać koperkiem.


Piec w piekarniku nagrzanym do 255C/490F przez około 25-30 minut. Po 10 minutach pieczenia wymieszać ziemniaki aby pokryły się rozpuszczonym masłem i koperkiem. Na ostatnie 5 minut pieczenia włączyłam grilla aby się przypiekły bo takie lubię najbardziej.
Wyjąć i odrazu podawać.


Polecam i smacznego!:)

6 comments:

  1. Ale fajne te ziemniaczki. Nigdy takich nie jadłam.

    pozdrawiam

    Malwinna

    ReplyDelete
  2. Te ziemniaczki wyglądają jak jabłuszka :-)

    ReplyDelete
  3. pycha, ja lubię również z oliwą zamiast masła i kminkiem zamiast koperku, polecam, pieczone ziemniaczki w każdej wersji są smaczne :)

    ReplyDelete
  4. Pysznie!
    To dla mnie smak lata.
    Czekam już na młode polskie ziemniaczki.

    ReplyDelete

Thanks for stopping by!:)