Wednesday, May 29, 2013

Cukinia Faszerowana Mięsem

English Version


Wspaniałe jest to danie:) Bo to danie samo w sobie:) Farsz można zrobić bardziej pikantny lub całkiem łagodny, np. jeśli robicie z myślą o dzieciach. W każdej wersji rewelacyjne!:) Ser można pominąć, będzie zdrowsze:) Ja połowę zrobiłam z serem a drugą połowę bez. Jeśli tylko jesteście wielbicielami cukinii to warto spróbować! Polecam i to bardzo:) Inspirowałam się przepisem Aleex.


Składniki:

4 małe cukinie (około 680g/1.5lb)
około 350g/12oz mięsa mielonego (z indyka lub wołowego, wieprzowego lub mieszanego)
1 mała lb 1/2 dużej papryki (około 130g/4.5oz)
1 duży pomidor
1 cebula
1-2 ząbki czosnku
1 jajko
1-2 łyżki bułki tartej
kilka łyżek startego żółtego sera, np. gouda, mozarella (opcjonalnie)
sól, czarny i czerwony pieprz do smaku
olej do smażenia

Wykonanie:

Cukinie umyć, osuszyć i przekroić na pół wzdłuż. Z każdej połówki, łyżeczką usunąć środek z nasionkami. Połówki cukini położyć na blaszce wyłożonej pergaminem, posolić i odstawić.



Na jednej patelni rozgrzać parę łyżek oleju. Cebulę posiekać i wrzucić na patelnię. Podsmażyć kilka minut. Dodać rozgnieciony lub przeciśnięty przez praskę czosnek a następnie mielone mięso. Podsmażyć aż mięso nie będzie czerwone.



Na drugiej, większej patelni rozgrzać 2 łyżki oleju. Cały miąższ wydrążony z cukini posiekać i wrzucić na patelnię. Pomidora sparzyć, obrać ze skóry, wyciąć nasionka ze środka, pokroić drobno i dodać do cuknii na patelni. Poddusić. Paprykę (umytą i oczyszczoną z gniazd nasiennych) drobno posiekać i dodać na patelnię. Podsmażyć wszystko.



Do podduszonych warzyw dodać mięso z cebulą z drugiej patelni. Wszystko wymieszać i dusić pare minut aby smaki się połączyły. Doprawić do smaku - wystarczy sól i pieprz ale jak chcecie bardziej pikantny farsz dodajcie troszkę czerwonego pieprzu.


Farsz lekko przestudzić a następnie dodać do niego jajko i bułkę tartą, wymieszać dobrze.


Połówki cukinii osuszyć z nadmiaru wody. Napełnić je farszem. Jeśli chcecie, posypać tartym żółtym serem.


Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 200C/395F przez około 15-20 minut (ja piekłam 20 minut).
Podawać ciepłe ale kolejnego dnia odgrzane w mikrofali też smakują wyśmienicie:)


Polecam i smacznego!:)

2 comments:

Thanks for stopping by!:)