Przerobiłam mojego kurczaka w pomarańczach i oto co otrzymałam! Pyszny, delikatny i aromatyczny kurczaczek:) Polecam i to bardzo! Cytryna nie dominuje jeśli tego się obawiacie ale za to super równoważy słodki smak miodu. Super smak naprawdę! Polecam i to bardzo:)
Składniki:
2 duże cytryny (lub 3-4 małe)
1/2 szklanki miodu
1 1/2 łyżki oregano (świeżego lub suszonego)
2 łyżki musztardy Dijon
4 ząbki czosnku - zmiażdżone
1 kurczak - podzielony na 8-10 kawałków (około 1 1/2kg/3lb5oz)
sól i czarny pieprz do smaku
Wykonanie:
Wycisnąć sok z jednej cytryny (lub dwóch mniejszych) do miseczki, dodać miód, oregano, musztardę i czosnek i wszystko dobrze wymieszać. Drugą cytrynę (lub cytryny) przekroić na połowę a później na 1-centymetrowe kawałki.
Kurczaka ułożyć w naczyniu do pieczenia, oprószyć solą i pieprzem do smaku. Zalać sosem cytrynowo-miodowym i dodać kawałki cytryn.
Piec w piekarniku nagrzanym do 200C (400F) przez około 40-50 minut lub aż kurczak będzie złocisty, obracając i smarując sosem raz w trakcie pieczenia.
Polecam i smacznego!:)
Bardzo apetycznie wygląda!
ReplyDeleteŚwietne połączenie :-) Apetycznie wygląda. Pozdrawiam
ReplyDelete