Saturday, November 19, 2011

Zupa z Zielonego Groszku

English Version


W przeciwieństwie do zupy-krem z zielonego groszku, taką zupkę moje dziecko chętnie je i bardzo lubi:) Często więc ją przygotowuję. Robi się ją szybko a w sezonie jak macie dostęp do świeżego zielonego groszku będzie jeszcze lepsza:) Można opcjonalnie dodać do niej jeszcze jednego lub dwa ziemniaki jeśli lubicie, ja czasami dodaję. Polecam do wypróbowania:)


Składniki (na 2.5-litrowy garnek):

około 200g/7oz mięsa z kurczaka (nóżki, skrzydełka, podudzia, itp.)
4 średnie marchewki
1 duża pietruszka
1 duża cebula
454g/1lb świeżego lub mrożonego zielonego groszku
sól, pieprz i wegeta do smaku
4-5 łyżek posiekanej zielonej pietruszki
8-10 szklanek wody
2 łyżeczki mąki pszennej
2 łyżeczki śmietany
około 200g/7oz makaronu (Waszego ulubionego)

Wykonanie:

Mięso umyć, marchewki obrać i pokroić na plasterki, pietruszkę i cebulę obrać i pozostawić w kawałku. Wszystko to wrzucić do dużego garnka, dodać zielony groszek, zalać wodą i zagotować. Zupę odszumować, dodać sól, pieprz i wegetę (około 2 łyżki) i gotować aż warzywa i mięso będą miękkie.
Wyjąć pietruszkę i cebulę i wyrzucić (no chyba, że lubicie). Mięso również wyjąć, lekko wystudzić, usunąć kości a mięsko pokroić na małe kawałki i dodać do zupy. Dodać również zieloną pietruszkę.
Mąkę wymieszać ze śmietaną, dodać do tego około 10 łyżek gorącej zupy, wymieszać dobrze aby nie było grudek i wlać tą miksturę do gotującej się zupy, wymieszać, zagotować.
Makaron ugotować w osobnym garnku, odcedzić i dodać do zupy. Podawać.


Polecam i smacznego!:)

1 comment:

  1. Prosta i smaczna...nie potrzeba nic więcej :)

    ReplyDelete

Thanks for stopping by!:)