A właściwie z borówką amerykańską. Wiem, wiem powiecie, że przecież to nie sezon:) Ale ja niesezonowa jestem i właśnie na takie pierogi miałam ochotę a dostęp do borówki mam cały rok - taka ze mnie szczęściara:) Niezawodne i proste do zrobienia ciasto, borówki no i ta śmietana z cukrem - mniam! Polecam i to bardzo!
Składniki (około 40-45 pierogów):
3 szklanki mąki
1 żółtko
1/2 łyżeczki soli
2 łyżki oleju
1 szklanka bardzo gorącej wody
około 1 - 1 1/2 szklanki jagód (borówki amerykańskiej)
około 1/4 szklanki cukru
śmietana i cukier do podania
Wykonanie:
Mąkę wsypać do miski miksera, dodać sól, żółtko, olej i wodę i wszystko zmiksować. Można też ciasto zagnieść ręcznie ale uwaga na gorącą wodę!
Ciasto wyjąć na lekko omączoną powierzchnię, rozwałkować troszkę grubiej (pierogi z owocami lepiej się gotują i lepiej smakują gdy ciasto jest troszkę grubsze), wykrawać szklanką (lub cokolwiek tam macie do robienia pierogów) kółka (u mnie o średnicy 3.5inch/9cm).
Na każdym kółku kłaść po parę jagód (u mnie jakieś 5 borówek), posypać je cukrem (niecałe 1/4 łyżeczki) i zlepiać.
Gotować w osolonej wodzie - około 2-3 minuty od wypłynięcia na powierzchnię.
Podawać ze śmietaną i cukrem - mniam! Lub po prostu polane roztopionym masłem i posypane cukrem.
Polecam i smacznego!:)
No comments:
Post a Comment
Thanks for stopping by!:)