Szarlotka dla tych co nie lubią smażyć jabłek a bardzo lubią zajadać się pyszną szarlotką:) Zrobić musicie tylko swoje ulubione kruche ciasto a jabłka (takie jak na szarlotkę - ja używam Granny Smith) po prostu zetrzeć i zostawić na kilka minut a potem wszystko poskładać i do piekarnika:) Prawda, że proste?:) Ja zrobiłam moje ulubione kruche ciasto, takie samo jak na misiankową szarlotkę - ale Wy jeśli macie swoje ulubione i wypróbowane to jak najbardziej tutaj pasuje:) Jeśli nie macie takowego to polecam moje - jest kruche, słodkie w sam raz i pyszne:) Polecam i to bardzo:)
Składniki:
3 3/4 szklanki mąki
1 szklanka cukru
225g masła (2 sticks)
2 żółtka
2 łyżki śmietany
szczypta soli
8 jabłek na szarlotkę (ja użyłam Granny Smith)
1/2 szklanki cukru
2 łyżeczki cynamonu
2 cukry waniliowe (8g/0.28oz każdy)
1 białko
1 łyżka bułki tartej
Wykonanie:
Z mąki, cukru, masła, żółtek, śmietany i soli zagnieść ciasto. Podzielić na dwie części, zawinąć w folię i włożyć do lodówki na minimum 30 minut (ja wkładam na 2 godziny a czasami robię dzień wcześniej wieczorem i siedzi w lodówce całą noc).
Jabłka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach do garnka lub dużej miski. Wsypać do nich cukier, cukier wanioliowy oraz cynamon, wszystko wymieszać i zostawić w temparaturze pokojowej na jakieś 20-30 minut.
Jedną część ciasta wyjąć z lodówki, rozwałkować i wyłożyć nim prostokątną foremkę o wymiarach 23x32cm/9x13inch. Nakłuć widelcem, posmarować roztrzepanym białkiem (to sprawi, że sok z jabłek nie będzie tak wsiąkał w ciasto podczas pieczenia) i podpiec w piekarniku nagrzanym do 160C/320F przez około 15-20 minut.
Wyjąć i lekko wystudzić. Następnie posypać podpieczone ciasto bułką tartą (kolejna ochrona przed sokami z jabłek). Jabłka lekko "odcedzić" z soku, który się wytworzył i wyłożyć je na ciasto. Drugą połowę ciasta rozwałkować i wyłożyć na jabłka. Ponakłuwać widelcem i piec przez około godzinę w 160C/320F. Wyjąć, posypać cukrem pudrem, wystudzić i podawać.
Polecam i smacznego!:)
Wszystkim szarlotkom mówię zdecydowane tak:)
ReplyDeleteSzarlotka to jedno z najlepszych ciast pod Słońcem :) W takiej wersji musi smakować świetnie :)
ReplyDeletewww.amatorskiegotowanie.blogspot.com
a proszek do pieczenia??
ReplyDeleteNie dodaje proszku do pieczenia do kruchego ciasta.
Delete