Thursday, November 10, 2011

Barszcz Czerwony Zabielany

English Version


Nie jest to tradycyjny, typowo polski barszcz zabielany, bo on podobno ma dodawany kwas buraczany, ale u mnie w domu właśnie taki się robiło. Nam smakuje bardzo - zawsze podaję z ziemniakami. Polecam do wypróbowania na najbliższe jesienne dni:)

Składniki:

1kg/2.2lb buraków czerwonych - obrane i pokrojone na plasterki
1 duża pietruszka - przekrojona na połowę
4 średnie marchewki - pokrojone na większe kawałki
1 duża cebula - w całości
5 łyżek octu winnego (użyłam czerwonego)
3 łyżki cukru
2-3 plasterki cytryn
8-10 szklanek wody, wywaru z kurczaka lub warzywnego
2 łyżki suszonej zielonej pietruszki
2 łyżeczki mąki
2 łyżeczki śmietany
sól, pieprz i vegeta do smaku
około 800g/1.7lb ziemniaków - pokrojonych w kostkę

Wykonanie:

Do dużego garnka włożyć buraki, marchewkę, pietruszkę, cebulę i cytrynę. Zalać wodą, przykryć i zagotować. Zaraz po zagotowaniu dodać 3 łyżki octu (jak nie dodamy to barszcz ściemnieje), odszumować zupkę i gotować na małym ogniu aż warzywa będą miękkie (jakieś 15-20 minut). 
Następnie z zupy usunać warzywa (ja je wyrzucam), dodać zieloną pietruszkę i doprawić do smaku solą, pieprzem, vegetą, octem i cukrem - zupa powinna być słodko-kwaśna. Ale to już według uznania.
W małym garnuszku rozmieszać mąkę i śmietanę - dokładnie aby nie było grudek mąki. Następnie dodać do tego jakieś 10 łyżek gorącego barszczu, wymieszać i wlać to na gotującą się zupę. Zamieszać i zagotować. Wyłączyć gaz i nigdy więcej zupy nie doprowadzać do wrzenia bo straci kolor.
Ziemniaki ugotować osobno. Podawać z barszczem.

Polecam i smacznego!:)

1 comment:

Thanks for stopping by!:)