Taką robiła moja mama i taką robię ja:) Jak dla nas najlepsza:) Słodko-kwaśna, idealna do mięsa i ziemniaków. Polecam:)
Składniki (dla 2-3 osób):
1 duży ogórek zielony (około 400g/14oz)
1 łyżeczka soli
1 łyżka octu (używam white wine vinegar)
4 łyżeczki cukru
1,5 łyżki śmietany
Wykonanie:
Następnie wyjąć, lekko odcedzić, dodać ocet i cukier i wymieszać. Na końcu dodać śmietanę (ale można również podawać bez śmietany jeśli nie lubicie).
Najlepiej spróbować sałatkę i ewentualnie doprawić po swojemu - jeśli chcecie bardziej słodką to dodać więcej cukru, jeśli wydaje się Wam za mało kwaśna dodać octu.
Podawać jako dodatek do dań mięsnych.
ale dawno nie jadłam takiej mizerii. chyba jutro sobie zrobię :)
ReplyDelete