Thursday, November 18, 2010

Mizeria



Taką robiła moja mama i taką robię ja:) Jak dla nas najlepsza:) Słodko-kwaśna, idealna do mięsa i ziemniaków. Polecam:)


Składniki (dla 2-3 osób):

1 duży ogórek zielony (około 400g/14oz)
1 łyżeczka soli
1 łyżka octu (używam white wine vinegar)
4 łyżeczki cukru
1,5 łyżki śmietany

Wykonanie:

Ogórki pokroić na plasterki, dodać sól, dobrze wymieszać i odstawić do lodówki na około pół godziny

Następnie wyjąć, lekko odcedzić, dodać ocet i cukier i wymieszać. Na końcu dodać śmietanę (ale można również podawać bez śmietany jeśli nie lubicie).
Najlepiej spróbować sałatkę i ewentualnie doprawić po swojemu - jeśli chcecie bardziej słodką to dodać więcej cukru, jeśli wydaje się Wam za mało kwaśna dodać octu.
Podawać jako dodatek do dań mięsnych.

Polecam i smacznego!:)

1 comment:

  1. ale dawno nie jadłam takiej mizerii. chyba jutro sobie zrobię :)

    ReplyDelete

Thanks for stopping by!:)