Saturday, November 27, 2010

Sałatka z Kiszonej Kapusty



Wspaniała sałatka! Lekko kwaśna - ja dodatkowo troszkę kapustę przepłukałam w zimnej wodzie aby nie była aż taka kwaśna. Super propozycja do podania z filetem z ryby. Przypomniały mi się lata szkolne i stołówka, na której to też taka była serwowana:)
Przepis znalazłam u Aleex. Polecam i to bardzo!:)


Składniki:

450g/1lb kapusty kiszonej
1 mała marchewka (około 100g/3.5oz)
1/2 małej cebuli (około 75g/2.6oz)
1 małe jabłko (150g/5oz)
1 łyżeczka cukru
sól i czarny pieprz do smaku
sok z około 1/2 małej cytryny
oliwa z oliwek

Wykonanie:

Kapustę lekko odcisnąć (i ewentualnie przepłukać zimną wodą) i posiekać troszkę aby nitki nie były zbyt długie. Marchewkę zetrzeć na tarce o małych oczkach, cebulę pokroić w drobną kosteczkę a jabłko zetrzeć na tarce o grubych oczkach i lekko posiekać. Wszystko dodać do kapusty i wymieszać dobrze. Dodać cukier, sól, pieprz oraz sok z cyrtyny, wymieszać, skropić delikatnie oliwą z oliwek i włożyć na chwilę do lodówki.
Podawać jako dodatek do dań a szczególnie polecam do ryby.


Polecam i smacznego!:)

1 comment:

Thanks for stopping by!:)