Bardzo pyszne, delikatne i lekko słodkie z powodu ananasa, kotlety. Polecam tak dla odmiany na obiad. Zdecydowanie lepsze niż np. tradycyjny schabowy czy zwykłe kotlety drobiowe:)
Najważniejsze aby nie smażyć opanierowanym już piersi z kurczaka zbyt długo, później i tak "dojdą" jak już dodamy ananas i ser:) Życzę smacznego:)
Składniki (dla dwóch osób):
1 pierś z kurczaka
2 plasterki ananasa z puszki
2 plasterki sera żółtego (gouda lub mozzarella)
sól i pieprz do smaku
1 jajko ubite widelcem
kilka łyżek bułki tartej
olej do smażenia
Wykonanie:
Pierś z kurczaka dobrze umyć, osuszyć lekko i przekroić wzdłuż aby otrzymać dwa kotlety. Lekko je ubić, posolić i dodać pieprzu do smaku.
Opanierować maczając najpierw w jajku a później w bułce tartej.
Olej lekko rozgrzać. Opiec mięso z jednej strony aż będzie złoto-brązowe, odwrócić, ułożyć na każdym kotlecie po plasterku ananasa oraz sera, przykryć patelnię pokrywką i smażyć około 3-4 minuty - dopóki ser się nie rozpuści.
Podawać odrazu z ryżem i Waszą ulubioną surówką.
Polecam i smacznego!:)
pysznie! bardzo lubię to połączenie
ReplyDeleteKlasyka! Pycha.
ReplyDelete