Saturday, November 13, 2010

Kotlety Drobiowe z Ananasem i Serem



Bardzo pyszne, delikatne i lekko słodkie z powodu ananasa, kotlety. Polecam tak dla odmiany na obiad. Zdecydowanie lepsze niż np. tradycyjny schabowy czy zwykłe kotlety drobiowe:) 
Najważniejsze aby nie smażyć opanierowanym już piersi z kurczaka zbyt długo, później i tak "dojdą" jak już dodamy ananas i ser:) Życzę smacznego:)


Składniki (dla dwóch osób):

1 pierś z kurczaka
2 plasterki ananasa z puszki
2 plasterki sera żółtego (gouda lub mozzarella)
sól i pieprz do smaku

1 jajko ubite widelcem 
kilka łyżek bułki tartej
olej do smażenia

Wykonanie:

Pierś z kurczaka dobrze umyć, osuszyć lekko i przekroić wzdłuż aby otrzymać dwa kotlety. Lekko je ubić, posolić i dodać pieprzu do smaku.
Opanierować maczając najpierw w jajku a później w bułce tartej.
Olej lekko rozgrzać. Opiec mięso z jednej strony aż będzie złoto-brązowe, odwrócić, ułożyć na każdym kotlecie po plasterku ananasa oraz sera, przykryć patelnię pokrywką i smażyć około 3-4 minuty - dopóki ser się nie rozpuści.
Podawać odrazu z ryżem i Waszą ulubioną surówką.

Polecam i smacznego!:)

2 comments:

Thanks for stopping by!:)