Tuesday, November 23, 2010

Gulasz Wieprzowy



Całkiem zwykły, polski gulasz z mięsa wieprzowego:) Każdy robi go jakoś a ja robię właśnie tak:) Polecam do wypróbowania. Oczywiście w ten sam sposób można też zrobić gulasz wołowy lub można też pomieszać mięsko i dodać troszkę wołowiny i troszkę wieprzowiny. Ja czasami dodaję jeszcze do niego warzywa, np. marchewkę lub zielony groszek albo po prostu posypuje delikatnie zieloną pietruszką. Co lubicie i co chcecie:) Polecam!:)


Składniki:

800g/1.7lb mięsa wieprzowego - pokrojonego w kostkę
113g/4oz masła lub margaryny
1 duża cebula - pokrojona na plasterki
1 kostka rosołowa (warzywna lub wołowa)
sól i pieprz do smaku
około 5 szklanek wody

2 łyżeczki mąki
2 łyżeczki śmietany

Wykonanie:

W dużym rondlu lub na dużej patelni rozpuścić masło lub margarynę. Dodać cebulę i podsmażyć chwilę aż cebula zmięknie. Następnie dodać mięso, przykryć rondel i dusić parę minut aż mięso się przyrumieni. Po czym dodać kostkę rosołową oraz wlać szklankę wody, dodać pieprz i sól, przykryć garnek i dusić mięsko przez około 1,5 godziny mieszając od czasu do czasu i podlewając wodą (łącznie potrzebne będzie około 5 szklanek wody). 
Jak mięso będzie już miękkie, wymieszać w kubku mąkę i śmietanę, dodać kilka łyżek gorącego sosu z duszenia mięsa, wymieszać dobrze aby nie było grudek a następnie wlać to wszystko do gotującego się mięsa. Dobrze wymieszać, pogotować parę minut i zdjąć z ognia.
Podawać z ziemniakami lub makaronem. Wspaniale smakuje również z kluskami śląskimi!:)


Smacznego i polecam!:)

2 comments:

  1. smakowita propozycja na pyszny obiad!

    ReplyDelete
  2. Masz rację Paula:) I ile mozliwosci - makaron, ziemniaczki, kluski slaskie a moze kopytka:) Do wszystkiego pasuje:)
    Pozdrawiam!:)

    ReplyDelete

Thanks for stopping by!:)