Miękkie jak puch, delikatne i po prostu rozpływające się w ustach! No po prostu pyyyyszne!:) A przy tym proste do zrobienia jak przysłowiowy barszcz:) Śniadanie idealne dla małych i dla dużych a można również jako przekąskę zaserwować:) My się w nich zakochaliśmy po prostu:) Próbowałam również zrobić z jagodami i też wyszły przepyszne:)
Przepis od mojej przyjaciółki Magdy - dziękuję:)
Składniki (na około 12 placuszków):
1 szklanka maślanki (buttermilk)
1 szklanka mąki pszennej
1 jajko
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 cukier waniliowy (9g/0.32oz)
szczypta soli
olej do smażenia
Wykonanie:
Wszystkie składniki zmiksować. Kłaść na rozgrzany olej (około 2 łyżki na jeden placuszek) i smażyć na rumiano z obu stron. Podawać odrazu posypane cukrem pudrem lub polane syropem klonowym lub miodem.
Polecam i smacznego!:)
takie delikatne placuszki to świetna sprawa na rozpoczęcie dnia :)
ReplyDelete