Monday, November 1, 2010

Czeski Wiejski Chleb (na zakwasie)



Oj jak ja dawno nie piekłam chleba:) Aż miło znów poczuć ten wspaniały zapach w domu:) Zakwas oczywiście regularnie dokarmiałam i dbałam aby nie "umarł" ale jakoś nie było mi po drodze z pieczeniem. Dziś za to urządziłam piekarnię w domu i upiekłam między innymi ten chleb. Pyszny, z lekko chrupiącą skórką a w smaku taki neutralny. Nie wymaga większego wysiłku, prosty do zrobienia, czyli z tych łatwiejszych:) Idealny do każdego rodzaju dodatków. 
Przepis znalazłam tutaj. Polecam do wypróbowania:)


Składniki:

150g/5.3oz aktywnego zakwasu żytniego
300ml/10 fl. oz ciepłej wody
400g/14oz mąki chlebowej
100g/3.5oz mąki żytniej
1,5 łyżeczki soli
1 łyżeczka suchych drożdży

Wykonanie:

Wszystkie składniki umieścić w misie robota z przystawką do ciasta drożdżowego i zagniatać ciasto przez około 7-8 minut. Następnie przykryć miskę i odstawić na 10 minut aby ciasto odpoczęło. Po czym znów zagnieść - około 5 minut. Ciasto może być luźne i klejącą (ja dodałam dodatkowo 1 łyżkę mąki bo było wg mnie zbyt luźne, ale nie dodawać za wiele, lekko klejące może być). 
Następnie odstawić, przykryte w ciepłe miejsce do wyrośnięcia i fermentacji na około 2-2,5 godziny.
Po czym wyjąć, lekko zagnieść i uformować jeden bochenek. Umieścić go w koszu do wyrastania chleba (złączeniami do góry) wcześniej wysypanego dobrze mąką lub otrębami lub włożyć do foremki keksówki. Przykryć i zostawić do wyrośnięcia - powinien podwoić swoją objętość. Po czym wyjąć delikatnie z kosza i ułożyć na blaszce (gdy wyrastał w foremce nie wyjmować tylko po prostu włożyć do piekarnika).


Można posmarować jajkiem roztrzepanym z mlekiem i posypać nasionami (np. kminkiem). Ale nie jest to konieczne.


Piec w temparaturze 240C (460F) przez około 30-45 minut (ja piekłam 30 minut) aż będzie pięknie brązowy na górze. Wystudzić na kratce. 
Można go zamrozić jak już będzie całkiem zimny.


Polecam i smacznego!:)

2 comments:

  1. tego jeszcze nie jadłam. wygląda megaapetycznie i tak domowo!

    ReplyDelete
  2. pisałam, pisałam i wszystko poszło w kosmos. Piękny jest Twój chlebek. Ja też go piekłam ale w foremce. Jest bardzo smaczny

    ReplyDelete

Thanks for stopping by!:)