Dla wielbicieli krewetek:) Smaczna i bardzo pożywna sałatka. Można ją spokojnie potraktować jako danie. Najlepsza z włoskim sosem do sałatek (Italian Dressing) - przynajmniej mnie taka najbardziej odpowiada - ale można ją również zrobić z majonezem:)
Przepis znalazłam na jakimś opakowaniu makaronu i postanowiłam wypróbować i od tamtej pory często ją robię:) Polecam!
Składniki:
około 350g (12oz) ugotowanych krewetek
1 opakowanie makaronu świderki lub muszelki (350g/12oz)
1/2 szklanki selera naciowego (ja nie daje bo nie lubimy)
1/2 szklanki zielonej cebulki
1 szklanka pokrojonej w półplasterki rzodkiewki
1 duży zielony ogórek
3 pomidory (lub około 30 małych pomidorków koktajlowych)
1 szklanka włoskiego sosu do sałatek (Italian dressing) lub majonezu
Wykonanie:
Makaron ugotować zgodnie z przepisem na opakowaniu, odcedzić i przepłukać zimną wodą. Krewetki również przepłukać w zimnej wodzie (jeśli były mrożone to wcześniej odmrozić). Wymieszać makaron z krewetkami, dodać pokrojone warzywa oraz sos lub majonez i wszystko dobrze wymieszać. Schłodzić w lodówce i podawać.
Polecam i smacznego!:)
takie sałatki należą do moich ulubionych :)
ReplyDelete