Monday, September 27, 2010

Sałatka Grillowa



Nie pamiętam niestety gdzie znalazłam przepis na tę sałatkę. Jest idealna do potraw grillowanych ale nie tylko. W sam raz na lekki lunch lub popołudniową przekąskę zwłaszcza, że u nas znów gorąco! W sumie jesień przyszła kilka dni temu ale nasza pogoda raczej letnia:) Ale to dobrze!:) Można jeszcze złapać troszkę słonka przed deszczową, pochmurną i czasami depresyjną jesienią i zimą:)
Polecam do wypróbowania:) Sos najlepiej zrobić dzień wcześniej wtedy będzie naprawdę czosnkowy:)


Składniki:

brokuły (około 400-450g/1lb)
3 pomidory (300g/10oz)
3 małe ogórki zielone (250g/8.8oz)
1 czerwona papryka (200g/7oz)
pęczek rzodkiewek (200g/7oz)
ser feta (150g/5oz)

Składniki na sos czosnkowy:

jogurt naturalny grecki (450g/16oz)
3 łyżki majonezu
4-5 ząbków czosnku (zmiażdżonych)
sok z jednej cytryny
sól, pieprz
zioła prowansaldzkie (ja pominełam)

Wykonanie:

Najpierw przygotowujemy sos czosnkowy: mieszamy dokładnie wszystkie składniki, doprawiamy solą i pieprzem i wkładamy do lodówki na minimum 3-4 godziny (najlepiej zrobić go dzień wcześniej, wtedy jest najlepszy).
Brokuły podzielić na różyczki, ugotować (najlepiej na parze - około 12 minut) oraz wystudzić. Pomidory, parykę, ogórki i rzodkiewki pokroić. Ser feta pokroić w dość grubą kostkę. Wszystkie składniki wymieszać delikatnie w misce.
Sałatkę podawać polaną sosem czosnkowym.


Polecam i smacznego!:)

No comments:

Post a Comment

Thanks for stopping by!:)