Wednesday, September 8, 2010

Bułki na Jogurcie



Pyszne bułeczki:) Pisałam już chyba, że uwielbiam piec (i jeść) wszelkiego rodzaju bułeczki:) To już uzależnienie:) Zazwyczaj urządzam piekarnię w mojej kuchni jednego dnia i piekę kilka rodzajów bułek i zamrażam. Następnie wyjmuję sobie po jednej (lub dwie) na śniadanko czy kolację, odmrażam w mikrofali (wystarczy 20 sekund) i zajadam:) Moi najbliżsi również uwielbiają bułeczki a więc mogę spokojnie piec i piec i piec.... jeszcze nie jeden przepis tutaj zobaczycie:) Ten znalazłam na blogu Moje Wypieki. Są doskonałe! Polecam i to bardzo!:)


Składniki (na około 12 bułeczek):

500g mąki pszennej chlebowej (ja zazwyczaj zastępuję 100g mąką razową)
1 łyżka cukru
1,5 łyżeczki soli
7g (1 opakowanie) drożdży suchych
200g jogurtu naturalnego (najlepiej greckiego)
120 ml mleka
1 jajko
60g miękkiego masła

jajko roztrzepane z łyżką mleka do posmarowania bułeczek
ewentualnie sezam do posypania (ja tym razem nie posypałam)

Wykonanie:

Wszystkie składniki umieścić w misce lub misie miksera i wyrobić gładkie ciasto. Następnie miskę przykryć i zostawić ciasto do podwojenia objętości (około 1,5 godziny - u mnie zawsze krócej).
Po czym ciasto wyjąć i podzielić na 12 równych części i z każdej uformować okrągłą bułeczkę. Ułożyć na blaszce wyłożonej pergaminem lub posypanej mąką, przykryć i zostawić na 30-40 minut do napuszenia. Następnie posmarować jajkiem i posypać sezamem (lub nie).
Piec w 200C (395F) około 20-25 minut (ja piekę zazwyczaj 20 minut). Wyjąć i wystudzić na kratce.


Polecam i smacznego!:)

2 comments:

  1. twoje bułeczki są najwspanialsze!!!!!!!!!!!!!!!!!

    ReplyDelete

Thanks for stopping by!:)