Monday, September 6, 2010

Gulasz z Indyka



Bardzo delikatny i smaczny gulasz z piersi indyka. Ja kupuję zawsze turkey breast tenders ale można użyć zwykłej piersi i też będzie dobry. Można zrobić w wersji bardziej na ostro - wtedy dodajemy mieloną papryczkę chili lub w wersji łagodniejszej ze zwykłą, czerwoną paryką:) Podawać z makaronem lub ziemniakami. Szybkie i proste danie do zrobienia:) Polecam do wypróbowania:)


Składniki (dla 4 osób):

600g (1.3lb) piersi z indyka
4 zmiażdżone ząbki czosnku (albo mniej - zależy czy lubicie)
1 mała lub 1/2 dużej cebuli (100g)
1 mała papryka (200g) - kolor dowolny
2 garści mrożonego zielonego groszku
2 garści mrożonej zielonej fasolki
1 kostka warzywna (vegetable bouillon)
1 i 1/2 szklanki wody
425g (15oz) sosu pomidorowego z puszki
sól, pieprz, papryka mielona (ostra lub łagodna)
2 łyżeczki mąki
2 łyżeczki śmietany
parę łyżek oliwy z oliwek (lub oleju)

Wykonanie:

Mięso umyć, pokroić w kostkę, dodać sól, pieprz i paprykę mieloną i dobrze wymieszać oraz odstawić na czas przygotowań. 
Olej rozgrzać w rondlu. Dodać czosnek oraz cebulę i podsmażyć chwilkę (aż cebulka zmięknie). Następnie dodać pokrojoną w paseczki paprykę i znów podsmażyć ale krótko. Dodać mięso i smażyć około 5 minut. Wlać wodę oraz dodać kostkę, przykryć i dusić na małym ogniu około 8-10 minut, mieszając od czasu do czasu. W między czasie dodać mrożony groszek i fasolkę (mniej więcej po 5 minutach duszenia). Następnie wlać sos pomidorowy i zagotować.
Mąkę wymieszać ze śmietaną, dodać parę łyżek gorącego sosu i dobrze wymieszać po czym wlać na gotujący się gulasz. Zagotować i zdjąć z ognia. Podawać.

Polecam i smacznego:)

No comments:

Post a Comment

Thanks for stopping by!:)