Bardzo delikatny i smaczny gulasz z piersi indyka. Ja kupuję zawsze turkey breast tenders ale można użyć zwykłej piersi i też będzie dobry. Można zrobić w wersji bardziej na ostro - wtedy dodajemy mieloną papryczkę chili lub w wersji łagodniejszej ze zwykłą, czerwoną paryką:) Podawać z makaronem lub ziemniakami. Szybkie i proste danie do zrobienia:) Polecam do wypróbowania:)
Składniki (dla 4 osób):
600g (1.3lb) piersi z indyka
4 zmiażdżone ząbki czosnku (albo mniej - zależy czy lubicie)
1 mała lub 1/2 dużej cebuli (100g)
1 mała papryka (200g) - kolor dowolny
2 garści mrożonego zielonego groszku
2 garści mrożonej zielonej fasolki
1 kostka warzywna (vegetable bouillon)
1 i 1/2 szklanki wody
425g (15oz) sosu pomidorowego z puszki
sól, pieprz, papryka mielona (ostra lub łagodna)
2 łyżeczki mąki
2 łyżeczki śmietany
parę łyżek oliwy z oliwek (lub oleju)
Wykonanie:
Mięso umyć, pokroić w kostkę, dodać sól, pieprz i paprykę mieloną i dobrze wymieszać oraz odstawić na czas przygotowań.
Olej rozgrzać w rondlu. Dodać czosnek oraz cebulę i podsmażyć chwilkę (aż cebulka zmięknie). Następnie dodać pokrojoną w paseczki paprykę i znów podsmażyć ale krótko. Dodać mięso i smażyć około 5 minut. Wlać wodę oraz dodać kostkę, przykryć i dusić na małym ogniu około 8-10 minut, mieszając od czasu do czasu. W między czasie dodać mrożony groszek i fasolkę (mniej więcej po 5 minutach duszenia). Następnie wlać sos pomidorowy i zagotować.
Mąkę wymieszać ze śmietaną, dodać parę łyżek gorącego sosu i dobrze wymieszać po czym wlać na gotujący się gulasz. Zagotować i zdjąć z ognia. Podawać.
Polecam i smacznego:)
No comments:
Post a Comment
Thanks for stopping by!:)