Dziś pierwszy dzień jesieni a jesień zawsze kojarzy mi się ze spadającymi z drzew jabłkami:) Tak więc dziś szarlotka. Misiankowa szarlotka. Nazwa podobno pochodzi od nazwy cukierni (Misianka) w Warszawie, w której to misiankowe cudo jest serwowane. Bardzo dobra i prosta do przygotowania. Nie trzeba smażyć wcześniej jabłek co oszczędza czas ale trzeba pracę nad nią rozpocząć 2 godziny wcześniej - ciasto musi posiedzieć w lodówce a jabłka muszą "zwiędnąć":)
Przepis znalazłam na blogu Moje Wypieki. Polecam na jesienne dni!:)
Składniki:
1/2 kg/1.1lb mąki pszennej (3 3/4 szklanki)
200g/7oz cukru (1 szklanka)
225g masła (2 sticks - 2x113g/4oz)
2 żółtka
2 łyżki śmietany
szczypta soli
1 białko do posmarowania
około 1 kg/2.2 lb jabłek Granny Smith (dałam 6 sztuk)
1/2 szklanki cukru
2 cukry waniliowe (9g/0.32oz każdy)
2 łyżeczki mielonego cynamonu
Wykonanie:
Jabłka obrać, przekroić na pół i wydrążyć gniazda nasienne. Włożyć do miski i zasypać cukrem wymieszany z cukrem waniliowym i cynamonem, przykryć i odstawić na 2 godziny (pomoże im to "zwiędnąć").
Przygotować ciasto. Masło posiekać z mąką, dodać cukier, śmietanę, żółtka i sól i zagnieść jednolite ciasto. Owinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 2 godziny.
Następnie ciasto wyjąć z lodówki i podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować i włożyć do okrągłej formy na tarte o średnicy około 25cm/9.5-10in (moja miała dokładnie 9.5in). Nakłuć widelcem, posmarować białkiem i podpiec w piekarniku nagrzanym do 160C/320F przez 15 minut.
Jabłka odsączyć z soku, który się wytworzył a następnie ułożyć na podpieczonym spodzie, ściśle jedno obok drugiego (ja pokroiłam część jabłek na mniejsze kawałki i ułożyłam jeszcze pomiędzy połówkami).
Rozwałkować drugą część ciasta i przykryć nią jabłka (można ozdobić ale nie trzeba), skleić dobrze brzegi ciasta, posmarować białkiem i piec w temperaturze 160C/320F przez około godzinę (ja piekłam 50 minut).
Wyjąć, ostudzić, oprószyć cukrem pudrem i podawać. Najlepsza podobno z lodami waniliowymi:)
wyglada pysznie i napewno jest pyszna! jutro zabieram sie za pieczenie:) dzieki za super pomysly!!! Pozdrawiam Aga S:)
ReplyDeletePolecam polecam:) Jest naprawde pyszna:)
ReplyDelete