Bardzo jesienna zupka. Dynie, małe i duże, "patrzą" teraz na nas z każdej półki w każdym sklepie:) Dlaczego więc nie zaopatrzyć się w jedną lub dwie i zrobić sobie taką zupę:) Polecam bo wyszła pyszna. Jeśli nie lubicie kolendry, dodajcie po prostu zieloną pietruszkę i też będzie dobra. Super po prostu z pajdą świeżego chleba. Ja podałam z makaronem bo tak dzieci lubią ale dobra będzie też z ryżem. Polecam do wypróbowania tej jesieni:)
Składniki:
800g/1.8lb dyni
1 cebula
1 pietruszka
3 małe marchewki
2 nóżki z kurczaka
6-7 szklanek wody
sól, czary pieprz, gałka muszkatałowa
1/2 pęczka kolendry plus do podania
makaron do podania (opcjonalnie)
Wykonanie:
Dynię pokroić na małe kawałki.
Marchewkę, cebulę oraz pietruszkę obrać i włożyć do garnka razem z dynią i mięsem.
Zalać wodą, doprowadzić do wrzenia, odszumować i gotować jakieś 15-20 minut aż warzywa będą miękkie. Doprawić solą, pieprzem i ewentualnie wegetą. Dodać szczyptę gałki muszkatałowej.
Wyjąć warzywa (oprócz dyni) oraz mięso i zmiksować zupę. Marchewkę pokroić na plasterki i dodać do zupy.
Kolendrę posiekać i również dodać do zupy.
Podawać z makaronem lub samą z kromką chleba. Z ryżem też smakuje dobrze.
Polecam i smacznego!:)
No comments:
Post a Comment
Thanks for stopping by!:)