Duszone w najbardziej tradycyjny sposób, znany chyba wszystkim kto kiedykolwiek miał do czynienia z tymi smakowitymi grzybkami. Masło, cebulka i śmietana a u mnie jeszcze czosnek. No musi być dobre:) I było, zwłaszcza że kurek baaaaaaardzo dawno nie jadłam:) Spróbujcie i Wy! Pamietać należy, że kurki to delikatne grzyby i aby nie wyszły nam twarde jak guma, trzeba je dusić/smażyć/gotować naprawdę krótko! Polecam spróbować:) Dla zainteresowanych kurki kupiłam w Whole Foods (mają naprawdę śliczną angielską nazwę: chanterelle mushrooms).
Składniki (dla jednej osoby):
około 150g/5.3oz kurek
2 łyżki masła
1/2 małej cebuli
1-2 ząbki czosnku
sól, pieprz do smaku
1 łyżka śmietany
zielona pietruszka i ser parmezan do serwowania (opcjonalnie)
Wykonanie:
Kurki umyć i osuszyć. Większe pokroić, mniejsze zostawić w całości.
Na patelnię wrzucić masło, drobno posiekaną cebulę oraz przeciśnięty przez praskę lub zmiażdżony czosnek. Podsmażyć aż cebulka się przyrumieni.
Dodać grzyby. Podsmażyć 1-2 minuty aż puszczą sok a następnie przykryć patelnię i dusić grzyby jakieś 4-5 minut (nie dłużej bo będą twarde i gumowate).
Odkryć, oprószyć solą, pieprzem, dodać śmietanę i smażyć jeszcze minutę.
Podawać posypane zieloną pietruszką i parmezanem.
Super smakują z ziemniakami, makaronem albo jak u mnie z kromką chleba.
Polecam i smacznego!:)
Przepysznie! I mają faktycznie przepiękną nazwę:)
ReplyDelete