Naszła mnie ochota na knedle i tym razem postanowiłam wypróbować przepis, który dawno temu znalazłam na Wielkim Żarciu. Łatwość tego przepisu polega na tym, że nie trzeba się zastanawiać ileż to mąki dodać aby ciasto było OK:) Po prostu wypełniamy puste miejsca mąkami i zagniatamy ciasto. Lubię tak:) Prosto i smacznie. Podobnie jak moje kluski śląskie:) Polecam!:)
1 1/2kg/3.3lb ziemniaków
mąka pszenna
mąka ziemniaczana
1 żółtko
około 750g/1.6lb truskawek
sól
cukier
parę łyżek roztopionego masła oraz cukier do podania
Wykonanie:
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie, odciedzić i zmielić lub ugnieść tłuczkiem. Wystudzić po czym włożyć do miski. Uklepać w misce tak aby powierzchnia była płaska. Podzielić na ćwiartki. Wyjąć dwie naprzeciwległe ćwiartki i odłożyć.
W jedną ćwiartkę wsypać mąkę pszenną a w drugą mąkę ziemniaczaną. Wyrównać.
Dodać żółtko i pozostałe dwie ćwiartki ziemniaków i zagnieść jednolite ciasto. Można to zrobić mikserem.
Truskawki umyć, odszypułkować, większe pokroić a małe zostawić w całości.
Ciasto podzielić na dwie części. Każdą uformować w wałek o średniki około 5.5cm/2inch. Pokroić wałek na plasterki o grubości około 2cm/ 3/4 inch.
Każdy plasterek lekko rozpłaszczyć, położyć na nim truskawkę, posypać cukrem (około 1/4 łyżeczki na jedną kluseczkę) i uformować w kuleczkę.
Gotować knedle w osolonej wodzie. Wrzucać na gotującą się wodę i gotować około 5 minut od momentu wypłynięcia na powierzechnię.
Podawać polane rozpuszczonym masłem i posypane cukrem lub z przyrumienioną bułką tartą.
Smacznego i polecam!:)
smak dzieciństwa!
ReplyDeleteOj tak Malwinko:) Slodki smak dziecinstwa:)
Deletekocham knedelki z owocami :)
ReplyDeleteJa tez, ja tez! Pozdrawiam!:)
DeleteU mnie zawsze w nieśmiertelnej śliwkowej wersji - widzę teraz jak niewiele trzeba by je przyjemnie odmienić :)
ReplyDeletePora spróbować nadzianych truskawkami!
Polecam i to bardzo!:) Ja tez zawsze tylko ze sliwkami robilam a tu okazuje sie ze z truskawkami tez sa swietne!:)
DeleteBardzo mi się tu podoba u pani, Marzenko :-)
ReplyDeletePozdrowienia - Marzynia