Wednesday, May 2, 2012

Ciasto Snickers

English Version


Ciasto jak batonik:) Jest wiele różnych przepisów na to ciasto ale mnie najbardziej odpowiada właśnie ten. Robiłam go już kilka razy i zawsze super smakowało i pięknie się prezentowało. Mięciutki biszkopt, chrupiące orzeszki w środku no i przepyszny, delikatny krem waniliowy i kakaowy. Pycha! Polecam bo warto wypróbować:) Przepis z notatek mojej Mamy:)

Składniki:

Biszkopt:
6 jajek (oddzielnie białka i żółtka)
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego lub 1 cukier waniliowy (8g/0.28oz)
6 łyżek oleju
szczypta soli

Ciasto Orzechowe:
250g/8.8oz orzechów włoskich - dość grubo pokrojonych
5 białek
3/4 szklanki cukru
1 łyżka miodu
1 łyżka mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia

Krem:
1 1/2 szklanki mleka
1 cukier waniliowy (8g/0.28oz)
5 żółtek
3/4 szklanki cukru
1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
300g/10.5oz/2 sticks+4 łyżki masła
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1 1/2 łyżki kakao

Polewa:
2 czekolady (100g/3.5oz każda) gorzkie, mleczne lub inne ulubione
200 ml kremówki
1 łyżka złotego syropu lub miodu

Wykonanie:

Przygotować biszkopt.
Oddzielić żółtka od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli. Następnie cały czas ubijając dodawać stopniowo cukier (po 1-2 łyżki) i ubijać po każdym dodaniu. Po czym dodawać po jednym żółtku znów ubijając po każdym dodaniu. Dodać cukier waniliowy lub ekstrakt.
Mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiać do miski. Wyłączyć mikser i wsypać około 1/3 przesianej mąki. Wymieszać delikatnie, najlepiej drewnianą łyżką. Powtórzyć z pozostałymi 2/3 częściami mąki. Następnie dodać olej i znów delikatnie wmieszać do ciasta (najlepiej też zrobić to stopniowo dodając po 2 łyżki oleju i mieszać po każdym dodaniu). Ciasto wlać do przygotowanej, natłuszczonej foremki 23x32cm/9x13inch. Piec w 180C/360F przez około 45-50 minut. Wyjąć, wystudzić na kratce i przekroić na pół.

Ciasto orzechowe:
Białka ubić na sztywno dodając stopniowo cukier. Po czym dodać resztę składników (najlepiej przesiać mąki i proszek) i wszystko dobrze wymieszać (łyżką).


Przełożyć do natłuszczonej foremki 23x32cm/9x13inch. Piec w 180C/360F przez około 30-35 minut. Wyjąć, wystudzić.



Przygotować krem:
Mleko zagotować. Żółtka utrzeć z cukrem po czym dodać do nich mąkę ziemniaczaną i wymieszać dobrze. Wlać je na gotujące się mleko. Mieszając zagotować (uważać aby się nie przypaliło). Tak przygotowany budyń wystudzić. Miękkie masło utrzeć (najlepiej mikserem) i cały czas ucierając dodawać po łyżce zimny budyń. Całą masę podzielić na połowę. Do jednaj części dodać ekstrakt waniliowy a do drugiej kakao. Wymieszać dobrze.

Składamy ciasto:
Jedną część biszkoptu układamy na deseczce lub dużym talerzu. Smarujemy kremem kakaowym.


Następnie układamy na górę ciasto orzechowe. Smarujemy masą waniliową i przykrywamy drugą połową biszkoptu.



Całość polewamy polewą czekoladową. Można też zostawić troszkę masy kakaowej i posmarować nią wierzch ciasta po czym posypać go posiekanymi orzechami.


Aby zrobić polewę wrzucamy posiekaną czekoladę do garnuszka, wlewamy kremówkę i dodajemy syrop lub miód. Garnuszek stawiamy na małym ogniu i cały czas mieszając rozpuszczamy aż powstanie gęsty, czekoladowy sos. Polewamy ciasto jak troszkę przestygnie.


Polecam i smacznego!:)


5 comments:

  1. wow wygląda palce lizać!!! aż strach go zrobić, bo pewnie zjadłabym dużo za dużo :)

    ReplyDelete
  2. piekny biszkopt :) super ciacho - a juz myslalam ze zabraknie snikersa!! :) a tu jest !! :) dzieki bardzo dodaje do akcji

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dzieki wielkie Panti!:))) Dziekuje za zaakcepowanie:)) Pozdrawiam serdecznie:)

      Delete

Thanks for stopping by!:)