Witam serdecznie po przerwie:) Mam nadzieję, że wszyscy mieliście wspaniałe święta:)
Po dłuższym leniuchowaniu polecam Wam zdrowe i smaczne placuszki z cukini:) Naprawdę dobre i jaki mają fajny zielony kolorek:) Polecam do wypróbowania:) Mnie smakowały bardzo:)
Składniki (12-15 placuszków):
2 średnie cukinie (około 450g/1lb)
1 duży ziemniak (około 350g/12oz)
1/2 cebuli - posiekana
1 jajko
5-6 łyżek mąki pszennej
sól, pieprz do smaku
olej do smażenia
śmietana do serwowania
Wykonanie:
Ziemniaka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cukinie też zetrzeć na tarce na grubych oczkach, razem ze skórką, odcinając tylko końcówki.
Wymieszać i odstawić na jakieś 15-20 minut. Po czym odcisnąć nadmiar wody, dodać resztę składników i dobrze wymieszać.
Kłaść około jednej czubatej łyżki ciasta na jeden placuszek i smażyć na oleju z obu stron aż się przyrumienią.
Wyjąć na ręcznik papierowy aby ociekły z nadmiaru tłuszczu i podawać.
Ja zaserwowałam z kleksem śmietany. Ale one mogą również stanowić idealny dodatek do dania mięsnego.
Polecam i smacznego!:)
these zuccini cakes look pretty good! they are great as an appetizer or just like that
ReplyDeletePlacuszki cukiniowe darzę naprawdę gorącym uczuciem:)
ReplyDeletewlasnie robilam i najlepszym dowodem ze sa pycha jest Laura - zajadala bardzo! usciski Kasia
ReplyDeleteCIesze sie Kasiu ze smakowaly!:) Caluski dla Laury!!!:))))
Delete