Thursday, April 26, 2012

Placuszki Cukiniowe

English Version


Witam serdecznie po przerwie:) Mam nadzieję, że wszyscy mieliście wspaniałe święta:)

Po dłuższym leniuchowaniu polecam Wam zdrowe i smaczne placuszki z cukini:) Naprawdę dobre i jaki mają fajny zielony kolorek:) Polecam do wypróbowania:) Mnie smakowały bardzo:)

Składniki (12-15 placuszków):

2 średnie cukinie (około 450g/1lb)
1 duży ziemniak (około 350g/12oz)
1/2 cebuli - posiekana
1 jajko
5-6 łyżek mąki pszennej
sól, pieprz do smaku

olej do smażenia

śmietana do serwowania

Wykonanie:

Ziemniaka obrać ze skórki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Cukinie też zetrzeć na tarce na grubych oczkach, razem ze skórką, odcinając tylko końcówki.


Wymieszać i odstawić na jakieś 15-20 minut. Po czym odcisnąć nadmiar wody, dodać resztę składników i dobrze wymieszać.
Kłaść około jednej czubatej łyżki ciasta na jeden placuszek i smażyć na oleju z obu stron aż się przyrumienią.


Wyjąć na ręcznik papierowy aby ociekły z nadmiaru tłuszczu i podawać.


Ja zaserwowałam z kleksem śmietany. Ale one mogą również stanowić idealny dodatek do dania mięsnego.


Polecam i smacznego!:)

4 comments:

  1. these zuccini cakes look pretty good! they are great as an appetizer or just like that

    ReplyDelete
  2. Placuszki cukiniowe darzę naprawdę gorącym uczuciem:)

    ReplyDelete
  3. wlasnie robilam i najlepszym dowodem ze sa pycha jest Laura - zajadala bardzo! usciski Kasia

    ReplyDelete
    Replies
    1. CIesze sie Kasiu ze smakowaly!:) Caluski dla Laury!!!:))))

      Delete

Thanks for stopping by!:)