Bardzo smaczne i fajnie wyglądające wafelki:) Możecie sobie dobierać kolory jakie tylko chcecie i za każdym razem mogą być inne i z wyglądu i w smaku:) Jedyny minus jaki w nich znajduję to jak dla mnie bardzo czuć masło. Ale i tak są smaczne i moge polecić dla małych i dużych wielbicieli wafelków:) Przepis z Wielkiego Żarcia (lekko zmodyfikowany).
1 opakowanie wafli (150g/5.3oz)
226g/8oz masła (2 sticks)
1 szklanka kremówki (lub słodkiej śmietanki 30%)
1 galaretka (85g/3oz) - u mnie cytrynowa
1/2 szklanki cukru
Wykonanie:
Masło, kremówkę oraz cukier umieścić w małym garnuszku i podgrzewać aż masło się rozpuści całkowicie.
Następnie wsypać galaretkę, wymieszać dobrze i zagotować.
Masę pozostawić do przestudzenia. Prawie zimną przekładać wafle.
Następnie wafle obciążyć, np. deską i miską i włożyć do lodówki na 3-4 godziny.
Kroić i podawać.
Polecam i smacznego!:)
Wafelki! Świetny pomysł, z tą galaretką:)
ReplyDeleteO jaki fajny pomysł. A ja ostatnio wyrzuciłam całą paczkę wafli, bo nie wiedziałam, co z nimi zrobić
ReplyDelete