Saturday, May 19, 2012

Proste Ciasto z Rabarbarem

English Version


Naprawdę proste i naprawdę pyszne ciasto:) Coś pomiędzy puszystym biszkoptem a ciastem ucieranym. Przepis znalazłam na Wielkim Żarciu, od siebie dodałam tylko wanilię. Będzie też pyszne z truskawkami, jagodami, morelami lub innym ulubionymi owocami:) Jeśli zdecydujecie zrobić to ciasto z czymś innym niż rabarbar to proponuję zmniejszyć ilość cukru do 3/4 szklanki bo ciasto jest słodkie. Z rabarbarem taka ilość cukru jest OK bo on jest kwaśny ale z owocami, zwłaszcza bardziej słodkimi, według mnie będzie za słodkie. 

Składniki:

2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
2 jajka
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

około 300-350g rabarbaru (u mnie 2 dość duże łodygi) + 3 łyżki cukru
cukier puder do posypania ciasta

Wykonanie:

Rabarbar pokroić na małe kawałki i zasypać 3 łyżkami cukru.


Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do misy miksera lub do garnka i zmiksować na jednolitą masę.
Przełożyć do kwadratowej foremki, 20x20cm/8x8inch, ułożyć na górę pokrojony rabarbar i piec w piekarniku nagrzanym do 180C/360F przez około 45 minut.



Posypać cukrem pudrem jak wystygnie, kroić i podawać.



Polecam i smacznego!:)


24 comments:

  1. pięknie wygląda :), takie ciasta lubię najbardziej, niech ja tylko dorwę rabarbar :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dziekuje bardzo:) Szukaj rabarbaru koniecznie!:) Pozdrawiam:)

      Delete
  2. Przepis prezentuje się bardzo smakowicie!

    ReplyDelete
    Replies
    1. I ciasto smakuje wyśmienicie!:) Pozdrowka:)

      Delete
  3. Z tą posypką z cukru pudru wygląda uroczo

    ReplyDelete
  4. Świetnie wygląda to Twoje ciasto! Też zrobiłam ciasto z rabarbarem, ale baaardzo szybko zniknęło z kuchni i muszę je zrobić od nowa :-D

    ReplyDelete
    Replies
    1. Dziekuje! Nie dziwi mnie ze Twoje zniklo tak blyskawicznie - wyglada super smacznie:) Pozdrawiam:)

      Delete
  5. Uwielbiam takie domowe, proste ciasta, szczególnie właśnie z rabarbarem :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ja tez! Im prostsze tym lepsze a jesli jeszcze pyszne to juz calkiem w moim stylu:))))

      Delete
  6. proste czy nie, z rabarbarem każde pyszne :)

    ReplyDelete
  7. pycha;)
    z chęcią bym zjadła;)
    buziaki
    ps obserwuje

    ReplyDelete
    Replies
    1. Karola:) Dziekuje i ciesze sie bardzo ze obserwujesz:) Pozdrawiam serdecznie!

      Delete
  8. pyszne, wyszło bezproblemowo i szybko!
    Dzięki za przepis

    ReplyDelete
  9. a mi wyszedł zakalec, dałam zamiast rabarbaru malin i niestety ;(

    ReplyDelete
    Replies
    1. A moze maliny puscily za duzo soku... wtedy o zakalec nie trudno :( Przykro mi ze nie wyszlo. Pozdrawiam serdecznie!

      Delete
    2. Chyba masz rację, spróbuję jeszcze raz i dam znać jak to wyszło ;)

      Delete
  10. Bakeholicu:-) wreszcie sie pojawil rabarbar i chce zrobic ciasto i mam pytanie do tego ciasta: Grzes uwielbia jak ciasto az peka od owocow, czy moge dac wiecej rabarbaru i ile maxymalnie (zeby mi sie nadal udalo)?
    usciski kasia

    ReplyDelete
    Replies
    1. Oj Kasia... nie dawalabym za duzo bo moze byc zakalec. Rabarbar obtaczamy jeszcze w cukrze, owoce puszczaja troszke soku i bedzie katastrofa. Taka ilosc jak podalam jest super, jak chcesz to ryzykuj ale ja bym raczej nie dawala wiecej :) Pozdrawiam!:)

      Delete
  11. Wyszło rewelacyjne! Upieczone o 17 o 20 zostały tylko okruszki! :)
    Jutro opiekę dwa, a co :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ciesze sie bardzo! :) U nas tez takie ciasta ciesza sie popularnoscia :) Dwa beda w sam raz! :))) Pozdrawiam:)

      Delete

Thanks for stopping by!:)