Naprawdę proste i naprawdę pyszne ciasto:) Coś pomiędzy puszystym biszkoptem a ciastem ucieranym. Przepis znalazłam na Wielkim Żarciu, od siebie dodałam tylko wanilię. Będzie też pyszne z truskawkami, jagodami, morelami lub innym ulubionymi owocami:) Jeśli zdecydujecie zrobić to ciasto z czymś innym niż rabarbar to proponuję zmniejszyć ilość cukru do 3/4 szklanki bo ciasto jest słodkie. Z rabarbarem taka ilość cukru jest OK bo on jest kwaśny ale z owocami, zwłaszcza bardziej słodkimi, według mnie będzie za słodkie.
Składniki:
2 szklanki mąki
1 szklanka cukru
2 jajka
1/2 szklanki mleka
1/2 szklanki oleju
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
około 300-350g rabarbaru (u mnie 2 dość duże łodygi) + 3 łyżki cukru
cukier puder do posypania ciasta
Wykonanie:
Rabarbar pokroić na małe kawałki i zasypać 3 łyżkami cukru.
Wszystkie składniki na ciasto wrzucić do misy miksera lub do garnka i zmiksować na jednolitą masę.
Przełożyć do kwadratowej foremki, 20x20cm/8x8inch, ułożyć na górę pokrojony rabarbar i piec w piekarniku nagrzanym do 180C/360F przez około 45 minut.
Posypać cukrem pudrem jak wystygnie, kroić i podawać.
Polecam i smacznego!:)
pięknie wygląda :), takie ciasta lubię najbardziej, niech ja tylko dorwę rabarbar :)
ReplyDeleteDziekuje bardzo:) Szukaj rabarbaru koniecznie!:) Pozdrawiam:)
DeletePrzepis prezentuje się bardzo smakowicie!
ReplyDeleteI ciasto smakuje wyśmienicie!:) Pozdrowka:)
DeleteZ tą posypką z cukru pudru wygląda uroczo
ReplyDeleteDziekuje Malwinko:)
DeletePiękne ciasto :)
ReplyDeleteDziekuje bardzo!:)
DeleteŚwietnie wygląda to Twoje ciasto! Też zrobiłam ciasto z rabarbarem, ale baaardzo szybko zniknęło z kuchni i muszę je zrobić od nowa :-D
ReplyDeleteDziekuje! Nie dziwi mnie ze Twoje zniklo tak blyskawicznie - wyglada super smacznie:) Pozdrawiam:)
DeleteUwielbiam takie domowe, proste ciasta, szczególnie właśnie z rabarbarem :)
ReplyDeleteJa tez! Im prostsze tym lepsze a jesli jeszcze pyszne to juz calkiem w moim stylu:))))
Deleteproste czy nie, z rabarbarem każde pyszne :)
ReplyDeleteKaś racja!:)
Deletepycha;)
ReplyDeletez chęcią bym zjadła;)
buziaki
ps obserwuje
Karola:) Dziekuje i ciesze sie bardzo ze obserwujesz:) Pozdrawiam serdecznie!
Deletepyszne, wyszło bezproblemowo i szybko!
ReplyDeleteDzięki za przepis
a mi wyszedł zakalec, dałam zamiast rabarbaru malin i niestety ;(
ReplyDeleteA moze maliny puscily za duzo soku... wtedy o zakalec nie trudno :( Przykro mi ze nie wyszlo. Pozdrawiam serdecznie!
DeleteChyba masz rację, spróbuję jeszcze raz i dam znać jak to wyszło ;)
DeleteBakeholicu:-) wreszcie sie pojawil rabarbar i chce zrobic ciasto i mam pytanie do tego ciasta: Grzes uwielbia jak ciasto az peka od owocow, czy moge dac wiecej rabarbaru i ile maxymalnie (zeby mi sie nadal udalo)?
ReplyDeleteusciski kasia
Oj Kasia... nie dawalabym za duzo bo moze byc zakalec. Rabarbar obtaczamy jeszcze w cukrze, owoce puszczaja troszke soku i bedzie katastrofa. Taka ilosc jak podalam jest super, jak chcesz to ryzykuj ale ja bym raczej nie dawala wiecej :) Pozdrawiam!:)
DeleteWyszło rewelacyjne! Upieczone o 17 o 20 zostały tylko okruszki! :)
ReplyDeleteJutro opiekę dwa, a co :)
Ciesze sie bardzo! :) U nas tez takie ciasta ciesza sie popularnoscia :) Dwa beda w sam raz! :))) Pozdrawiam:)
Delete