Bardzo smaczny kurczak w bardzo smacznym sosie:) Trochę bałaganu przy jego przygotowywaniu ale warto ubrudzić ręce:) Można go przygotować na grillu ale równie dobrze smakuje upieczony w piekarniku. Idealny do Waszej ulubionej sałatki grillowej lub po prostu podany z ryżem i ogórkiem konserwowym lub kiszonym. Sos jest lekko ostry a kurak wychodzi soczysty i delikatny. Polecam!:) Przepis na sos pochodzi z książki "Dad's awesome grilling book" by Bob Sloan.
Składniki:
1 kurczak (średniej wielkości) lub kawałki kurczaka (np. nóżki)
sól, pieprz
Sos:
3 łyżki gęstego przecieru pomidorowego
1/2 szklanki ketchupu
1/4 szklanki świeżo wyciśniętego soku z pomarańczy
2 łyżki melasy
1 łyżeczka czosnku granulowanego
1 łyżeczka chili w proszku
1/2 łyżeczki czerwonego pieprzu
1/4 szklanki brązowego cukru
1 łyżeczka soli
1/2 łyżeczki czarnego pieprzu
Wykonanie:
Kurczaka umyć dobrze, osuszyć i pokroić na mniejsze kawałki (ja mam zazwyczaj 8-9 kawałków). Oprószyć solą i pieprzem.
Wszystkie składniki na sos umieścić w misce i dobrze wymieszać. Następnie dokładnie obtoczyć kawałki kurczaka w przygotowanym sosie. Odłożyć, najlepiej na kilka godzin, do lodówki.
Piec na grillu lub w piekarniku nagrzanym do 220C/425F przez około 1 godzinę 15 minut (zależy od piekarnika). Podawać z ulubionymi dodatkami.
Z piekarnika:
Nóżki z grilla:
Polecam i smacznego!:)
wygląda na soczystego:) pozdrawiam
ReplyDeleteJest pyszny!:) Polecam i rowniez pozdrawiam:)
DeleteBardzo mi się podoba, szczególnie ten sos :)
ReplyDelete