Saturday, May 5, 2012

Biszkopt Jasny

English Version


Postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na mój ulubiony, wielokrotnie wypróbowany, jasny biszkopt. Jest to przepis, który jeszcze nigdy mnie nie zawiódł. Zawsze sie udaje i zawsze smakuje wyśmienicie, nie ważne do czego akurat jest mi potrzebny. Do wszelkiego rodzaju tortów i torcików, ciast z kremami czy bitą śmietaną. Świetny zarówno po nasączeniu jak i bez. Wilgotny, sprężysty o pięknym kolorze i zawsze taki wysoki jak potrzebuję. Póki co idealny dla mnie:) Jeśli znajdę kiedyś inny, lepszy lub równie dobry przepis to opublikuję:) A na razie przedstawiam Wam mój idealny biszkopt:) Podaję tutaj składniki na kilka różnej wielkości foremek aby było Wam łatwiej piec:) W takich proporcjach biszkopt w tortownicy kroję tak aby otrzymać 3 blaty ciasta. 
Polecam do wypróbowania:) Przepis jeszcze od mojej Mamy:)

Składniki:

Tortownica 20cm/8inch oraz blaszka 23x32cm/9x13inch (jeśli potrzebujecie jeden blat ciasta):
4 jajka
2/3 szklanki cukru
2/3 szklanki mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 płaska łyżka mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy (8g/0.28oz) lub 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
4 łyżki oleju
szczypta soli

Tortownica 23cm/9inch oraz blaszka 23x32cm/9x13inch (jeśli potrzebujemy dwa blaty ciasta):
6 jajek
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 cukier waniliowy (8g/0.28oz) lub 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
6 łyżek oleju
szczypta soli

Tortownica 26cm/10inch oraz blaszka 23x32cm/9x13inch (jeśli potrzebujemy trzy blaty ciasta):
9 jajek
1 1/2 szklanki cukru
1 1/2 szklanki mąki
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 1/2 łyżki mąki ziemniaczanej
2 cukry waniliowe (8g/0.28g każdy) lub 1 1/2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
9 łyżek oleju
szczypta soli

Wykonanie:

Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywno ze szczyptą soli. Najlepiej zrobić to mikserem.


Wciąż ubijając stopniowo dodawać cukier, po 1-2 łyżki i dobrze ubijać po każdym dodaniu. Następnie dodawać po jednym żółtku, dobrze ubiajając po każdym. Na końcu dodać cukier waniliowy lub ekstrakt.


Mąkę pszenną, ziemniaczaną oraz proszek do pieczenia przesiać. Mikser wyłączyć. Do ubitych jajek dodać przesiane mąki. Znów robimy to stopniowo, dodając najpierw 1/3 mąki i delikatnie mieszając drewnianą łyżką lub szpatułką. Tak aby nie było grudek mąki ale jednocześnie aby ubite jajka nie opadły za bardzo. Powtórzyć z pozostałą mąką.


Na końcu dodajemy olej. Ja dodaję po 2 łyżki i mieszam delikatnie drewnianą łyżką i powtarzam czynność aż dodam całą zalecaną ilość oleju.
Ciasto przelać do wysmarowanej masłem tortownicy (ja zawsze psikam foremkę PAM non-stick i polecam bardzo bo ciasto po upieczeniu samo "wyskakuje" z foremki):) Czasami wykładam tortownicę papierem do pieczenia lub pergaminem ale robię to tylko wtedy gdy jest ryzyko ze moje ciasto "ucieknie" z niej:)


Piec w piekarniku nagrzanym do 180C/360F przez (w zależności od wielkości foremki):

Tortownice:
20cm/8inch - około 30-35 minut
23cm/9inch - około 40-45 minut
26cm/10inch - około 50-55 minut

Forma prostokątna:
23x32cm/9x13inch - około 45-60 minut (w zależności od wielkości)

Następnie wyjąć biszkopt z piekarnika, chwilkę przestudzić w foremce (około 5-10 minut), po czym wyjąć na kratkę i wystudzić całkowicie. Jeśli używacie papieru do pieczenia należy go zdjąć przed wyłożeniem ciasta na kratkę.
Następnie biszkopt przekroić na tyle części ile potrzebujecie i robić z nim co tylko potrzebujecie:)


Polecam i smacznego!:)

11 comments:

  1. idealnie wyrośnięty, jasny i puszysty ;] zapisane. przyda sie na pewno!

    ReplyDelete
  2. Dziękuję za ten przepis.
    Niezwłocznie wypróbuję,bo ostatnio nie lubię się z biszkoptami do tortów...
    Pozdrawiam!

    ReplyDelete
  3. Nie mam ulubionego przepisu na biszkopt, może dlatego, że zazwyczaj piekę inne łakocie. Chętnie spróbuję nastepnym razem tego przepisu :)

    ReplyDelete
  4. Warto sprobowac! Naprawde zawsze mi sie udaje i kazde ciasto z jego wykorzystaniem to sukces:) Pozdrawiam serdecznie!:)

    ReplyDelete
  5. Najbardziej lubię takie wielokrotnie wypróbowane i sprawdzone przepisy. Dziękuję, że się podzieliłaś :)

    ReplyDelete
  6. Zrobiłam: to zdecydowanie najlepszy z biszkoptów, z jakimi spotkałam się do tej pory. Dziękuję serdecznie i pozdrawiam!
    http://passionfruit.blox.pl/2012/06/Biszkopt-na-tort.html

    ReplyDelete
    Replies
    1. rain.drop: ciesze sie ze Ci smakowal!:) pieknie Ci wyrosl:) Pozdrawiam serdecznie rowniez!:)

      Delete
  7. Marzena a czy mozesz podpowiedziec gramature na 12inch tortownice?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Wow nigdy takiego duzego nie robilam ;) Ale pewnie zrobilabym z 12 jajek plus 2 szklanki cukru (ale pewnie dalabym 1i 3/4 bo moze byc za slodki jednak), 2 szklanki maki, 2 lyzeczki proszku, 2 lyzki maki ziemniaczanej, lyzka ekstraktu waniliowego oraz 12 lyzek oleju. Mam nadzieje ze sie uda! Powodzenia i pozdrawiam! ;)

      Delete
  8. Mój ulubiony przepis. Zawsze z niego korzystam :)

    ReplyDelete
  9. Faktycznie bardzo dobry biszkopt. Zawsze robiliśmy inaczej i żona zauważyła, że coś jest inaczej - oczywiście na plus :)

    ReplyDelete

Thanks for stopping by!:)