Tuesday, December 27, 2011

Polędwiczki z Kurczaka w Panierce z Krakersów

English Version


Delikatne w środku, chrupiące na zewnątrz i po prostu pyszne!:) Jeśli chcecie aby były bardziej ostre proponuję użyć czerwonego pieprzu a jeśli mają być raczej łagodne, np. ze wzgędu na dzieci to czarny pieprz będzie idealny. Zresztą tak naprawdę możecie je sobie przyprawić według własnych upodobań. Ja marynowałam mięso całą noc w mleko i czosnku ale nie jest to konieczne. Można odrazu panierować i piec ale jak je tak potrzymacie w marynacie całą noc będzie delikatniejsze i bardziej soczyste więc polecam bo warto zabrać się za nie dzień wcześniej:) Polecam!:)


Składniki (dla 3-4 osób):

około 450g/1lb polędwiczek z kurczaka (u mnie dokładnie 9 sztuk)
2/3 szklanki mleka lub więcej
2-3 ząbki czosnku
sól

1 jajko
1 szklanka pokruszonych krakersów (około 100g/3.5oz)
1 łyżka czerwonej mielonej papryki
sól, czarny lub czerwony pieprz
olej do smażenia

Wykonanie:

Mięso umyć i lekko osuszyć. Włożyć do miski, posolić, dodać zmiadżony czosnek i zalać wszystko mlekiem - powinno zakryć mleko mięso. Przykryć i włożyć do lodówki na całą noc. Jak już wspomniałam nie jest to konieczne. 

Następnego dnia mięso wyjąć z mleka. W jednej miseczce roztrzepać jajko. Do drugiej miski wsypać krakersy, dodać paprykę oraz sól i pieprz i wymieszać. Polędwiczki najpierw wkładać do jajka a następnie do krakersów - przyciskając panierkę palcami aby dokładnie przylegała do mięsa.


Smażyć na rozgrzanym oleju aż będą rumiane z obu stron.
Podawać z sałatą i np. pieczonymi ziemniakami lub ryżem.


Polecam i smacznego!:)

8 comments:

  1. ummm it looks perfectly crispy!

    ReplyDelete
  2. wielokrotnie robiłam tę panierkę ;]
    jest naprawdę świetna!

    ReplyDelete
  3. z chęcią bym kiedyś zjadła kurczaka w takiej panierce, sama powinnam zrobić, ale teraz chyba odczekam aż mój M przestanie dietować :)

    ReplyDelete
  4. Wyglądają niesamowicie apetycznie! Aż się proszą, by je podać na Sylwestra :)

    ReplyDelete
  5. Tak są bardzo smaczne Dziewczyny i byłyby idealne na Sylwestra! Więc do roboty!:)
    They are Betty!:)

    ReplyDelete
  6. Też lubię taką panierkę dla odmiany;)

    ReplyDelete
  7. Tiffany: that's really delicious!:)
    Malwinko: masz racje - od czasu do czasu trzeba jakas odmiane zaserwowac:)

    ReplyDelete

Thanks for stopping by!:)