Taki jesienno-zimowy sernik:) Kremowy bo z serka Philadephia. Mocno czuć w nim gruszki więc trzeba lubić aby smakowało:) Jak dla mnie pycha!:) Ja piekłam w foremce 20cm/8inch i wyrósł mi dość wysoki (ponad foremkę) ale później opadł troszkę i jak dla mnie wysokość była w sam raz ale możecie upiec go w większej foremce i wtedy napewno nie ucieknie podczas pieczenia ale będzie zdecydowanie niższy. Polecam do wypróbowania:) Może na zbliżające się Święta? Taka odmiana:)
Wraz z tym sernikiem żegnam się z Wami życząc radosnych, pogodnych, rodzinnych i przede wszystkim smacznych Świąt Bożego Narodzenia! Nie przemęczajcie się podczas świątecznych przygotowań no i świętujcie!:) Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego:) Do zobaczenia po Świętach:)
Wraz z tym sernikiem żegnam się z Wami życząc radosnych, pogodnych, rodzinnych i przede wszystkim smacznych Świąt Bożego Narodzenia! Nie przemęczajcie się podczas świątecznych przygotowań no i świętujcie!:) Pozdrawiam i życzę wszystkiego dobrego:) Do zobaczenia po Świętach:)
Składniki:
200g/7oz ciasteczek imbirowych (ginger snaps) - pokruszonych na piasek
5 łyżek roztopionego masła
4 duże gruszki
2 łyżki jasnego syropu kukurydzianego lub miodu
około 700g/1.5lb (3 opakowania - 8oz/226g każde) serka kremowego typu Philadephia
1 szklanka cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/4 szklanki śmietany
4 jajka
2 łyżki mąki pszennej
1/4 łyżeczki mielonego imbiru
1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
Wykonanie:
Pokruszone ciastka wsypać do miski, wlać masło i wymieszać dobrze aż powstanie mokry piasek. Wcisnąć tak przygotowane ciastka na dno i troszkę na boki tortownicy o wymiarach 20cm/8inch lub 23cm/9inch (w zależności od tego czy chcecie mieć wyższy sernik czy niższy). Na dno tortownicy warto też włożyć papier do pieczenia lub pergamin. Włożyć do lodówki na czas przygotowywania sernika.
Gruszki przekroić na połówki i usunąć gniazda nasienne. Położyć na balszce wyłożonej pergaminem, przecięciem do dołu, skropić syropem kukurydzianym i piec w piekarniku nagrzanym do 180C/350F około 45-50 minut. Wyjąć, wystudzić, zdjąć skórkę i zblendować na gładką masę. Powinniście otrzymać około 1 szklanki gruszkowego puree (ja zrobiłam z ośmiu gruszek i wyszły mi dwie szklanki ale do sernika potrzebujecie tylko 1 szklankę puree, ja resztę wykorzystałam do makaronu i było pyszne!).
Wszystkie składniki na sernik powinny mieć temperaturę pokojową.
Serek utrzeć z cukrem na gładką masę. Dodać ekstrakt a następnie po jednym jajku i dobrze ubijać po każdym dodaniu. Następnie dodać 1 szklankę puree z gruszek, śmietanę, mąkę, cynamon oraz imbir i wszystko dobrze wymieszać - można mikserem na bardzo wolnych obrotach lub po prostu drewnianą łyżką. Masę przelać na ciasteczkowy spód - będzie bardzo płynna ale taka ma być.
Piec 1.5 - 2 godziny w temperaturze 170C/340F. Sernik ma być ścięty ale wciąż troszkę się "ruszać" na środku. Ja piekłam 2 godziny. Można przykryć podczas pieczenia kawałkiem folii aby się za bardzo nie przypiekł na górze. Następnie wyłączyć piekarnik, uchylić lekko drzwiczki i zostawić sernik w środku na około 1 godzinę. Wyjąć, wystudzić i włożyć do lodówki na całą noc.
Następnego dnia posypać na górze cukrem pudrem lub zrobić polewę, kroić i podawać. Pyszny z kleksem bitej śmietany.
Polecam i smacznego!:)
Mmm... Serowa masa z gruszkami na imbirowym spodzie? Perfekcyjnie!
ReplyDeletethe consistency is simply great it looks so delicous and what a lovely presentation
ReplyDeletethank you beti!:)
ReplyDelete