Friday, December 9, 2011

Babeczki Bałwanki

English Version


Prawda, że słodkie? Odrazu mi się spodobały jak tylko je zobaczyłam na tej stronie. Super pomysł dla dzieci - przynajmniej mojej córce przypadły do gustu:) Mogą być ciekawym pomysłem na przyjęcie świąteczne dla dzieci, np. w szkole. Do tego smakują naprawdę dobrze! Babeczki zrobiłam waniliowe z tego przepisu. Krem to po prostu bita śmietana i serek mascarpone a reszta dekoracji to pomarańczowe  M&M's (te większe z orzeszkiem w środku) oraz cukierkowe oczka ale możecie też użyć, np. groszków czekoladowych. Wszystko jadalne - łącznie z kapeluszami:)
Oczywiście możecie tutaj wykorzystać babeczki jakie chcecie i krem też Wasz ulubiony - byle był biały skoro to bałwany:)
Polecam i to bardzo!:)

Składniki (na 12 babeczek):

Babeczki:
113g/4oz masła
2/3 szklanki cukru
3 duże jajka
1 łyżeczka ekstraktu z wanilii
1 1/2 szklanki mąki
1 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
szczypta soli
1/4 szklanki mleka

Krem:
2 szklanki kremówki
3-4 łyżki cukru pudru
226g/8oz serka maskarpone

Dekoracje:
12 ciasteczek oreo (lub innych typu markizy)
12 dużych marshmallow
1 1/2 tabliczki ciemnej czekolady (mleczna, gorzka itp.)
cukier puder lub małe kuleczki do posypania kapeluszy
cukierkowe oczka lub np. groszki czekoladowe
pomarańczowe M&M's aby zrobić noski

Wykonanie:

Najpierw proponuję zrobić kapelusze. Rozpuszczamy czekoladę. Odcinamy 1/4 część każdego marshmallow i resztę przyczepiamy do ciasteczka - używając rozpuszczonej czekolady jako "kleju". 



Wkładamy do lodówki na chwilkę (dosłownie parę minut). Jak już czekolada zastygnie całość zatapiamy w rozpuszczonej czekoladzie, odkładamy na pergamin do zastygnięcia. 



Zanim jeszcze całkowicie zastygnie posypać posypką symulując śnieg. Cukrem pudrem można posypać później. Odłożyć do lodówki do zastygnięcia.


Przygotować babeczki. Masło utrzeć z cukrem na puch. Następnie dodawać po jednym jajku, dobrze ubijając po każdym. Dodać wanilię i ubić. Mąkę wymieszać z proszkiem i solą. Dodać połowę mąki do utartego masła z jajkami, ubić. Następnie dodać, powoli mieszając, mleko i znów dobrze ubić. Dodać resztę mąki i utrzeć aż się składniki dobrze połączą. Masę rozłożyć równo do 12 wgłębień w formie na muffinki (wyłożonej papilotkami). 


Piec około 20 minut w 180C/350F. Ostudzić.


Kremówkę ubić z cukrem. Dodać serek mascarpone i ubić. Krem przełożyć do rękawa cukierniczego z dołączoną dużą końcówką (użyłam M1 Wiltona).
Wyciskać krem na babeczki - dość dużo i wysoko.
Każdemu bałwankowi przyczepić oczka i nosek oraz założyć kapelusz. Podawać lub przechowywać w lodówce.


Polecam i smacznego!:)

6 comments:

  1. Propozycja kapelusikowa strasznie mi się spodobała! Tyle dobrego w jednej muffinie. :D

    ReplyDelete
  2. zawsze mnie zadziwia,że takie "gadżety" jak kapelusze można tak łatwo zrobić...ja nawet jakbym rok myślała to nic bym nie wymyśliła.

    ReplyDelete
  3. Super, jestem zachwycona pomysłem i wykonaniem :)

    ReplyDelete
  4. Masz moze pomysl z czego zrobic szaliczki? Czerwone, pomaranczowe, zielone... wazne, zeby byly jadalne:) Poniewaz mam zamiar zrobic balwanki bez papilotek. Ponmooocy:)

    ReplyDelete
  5. Anonymous: Ja uzylabym Fruit Roll-ups - np. takich:
    http://www.amazon.com/Fruit-Roll-Ups-Flavored-Strawberry-20-Count/dp/B000EMM8SQ/ref=sr_1_3?s=grocery&ie=UTF8&qid=1324330980&sr=1-3
    Kupisz w roznych kolorach, jak najbardziej jadalne, mozna poprzycinac jak sie chce:)
    Powodzenia i pozdrawiam:)

    ReplyDelete

Thanks for stopping by!:)