Saturday, December 17, 2011

Pierniczki na Melasie

English Version


Miały być piernikowe ludziki:) Ale moja córka wróciła ze szkoły i stwierdziła, że muszą jeszcze być choinki i gwiazdki no i jeszcze musi być jej imie oraz imie jej małej siostry:) No i cóż mogłam zrobić - trzeba było odszukać foremki i wycinać:) Zajęła się tym Mała Pomocnica no i tak oto wyszły nasze pierniczki na melasie:) Pachniało w całym domu jak je robiłyśmy i jak się piekły! Są bardzo aromatyczne, pachnące i pyszne! U nas będzie część wisiała na choince a część odrazu zapewne powędruje do brzuszków - zwłaszcza do małego brzuszka małej Pomocnicy:) A jeść można prawie odrazu - następnego dnia po upieczeniu były już mięciutkie:)
Polecam i to bardzo!:) Przepis ze strony JoyofBaking.

Składniki (około 45 pierniczków):

3 szklanki mąki (tutaj szklanka = 240ml)
3/4 łyżeczki sody 
2 łyżeczki mielonego imbiru
1 łyżeczka mielonego cynamonu
1/4 łyżeczki mielonej gałki muszkatałowej
1/4 łyżeczki mielonych goździków
113g/4oz masła
1/2 szklanki cukru
1 duże jajko
2/3 szklanki (160ml) melasy

1 białko
1 1/2 - 2 szklanki cukru pudru

Wykonanie:

W większej misce wymieszać mąkę z sodą oraz przyprawami.
W misie miksera utrzeć masło z cukrem aż będzie puszyste. Dodać jajko i utrzeć, następnie dodać melasę i dobrze ubić. Następnie dodać mąkę - stopniowo, np. w trzech porcjach i dobrze utrzeć. Następnie wyjąć ciasto, uformować w kulę, podzielić na połowę, spłaszczyć lekko w dyski, zawinąć w folię i schłodzić w lodówce - minimum 2 godziny a można nawet całą noc.


Po czym ciasto wyjąć, rozwałkować na około 6mm/1/4inch i wycinać ciasteczka. 


Układać w lekkich odstępach na blaszkach wyłożonych pergaminem lub papierem do pieczenia. Piec 8-10 minut w temperaturze 180C/350F. Wystudzić na kratce i dekorować.


Białko ubić aż będzie prawie sztywne. Cały czas ubijając dodawać stopniowo cukier puder aż otrzymamy gęsty lukier. Włożyć lukier do woreczka z doczepioną końcówką i dekorować ciasteczka tak jak sobie życzycie. Można też do lukru dodać barwniki i zrobić kolorowy lukier.


Polecam i smacznego!:)

No comments:

Post a Comment

Thanks for stopping by!:)