Thursday, January 5, 2012

Rożki Francuskie z Jabłkami

English Version


Witam w Nowym Roku! Oby był lepszy od starego i przyniósł Wam to wszystko o czym marzycie i pozwolił zrealizować to wszystko co planujecie:) Wszystkiego dobrego!:)
Dzisiejsza propozycja jest prosta i szybka w przygotowaniu:) Trzeba się tylko zaopatrzyć w ciasto francuskie i wspaniały deser gotowy. Warto spróbować jeśli jeszcze nie próbowaliście:)
I jeszcze uwaga na początek tego Nowego Roku... przepisy niestety nie będą się pojawiać aż tak często jak dotychczas na moim blogu. Uwielbiam to moje miejsce w blogosferze ale niestety życie nie pozwala na spędzanie aż tyle czasu na tym co się lubi... Blog wciąż tutaj będzie i zapraszam do "szperania" i wykorzystywania przepisów, które są już dostępne. Będę tu zaglądać regularnie ale nie jestem pewna jak często będą pojawiać się nowe przepisy. Każdy kto bloguje wie ile to wszystko zajmuje czasu:) Miło oczywiście tak właśnie ten czas spędzać ale niestety czasami trzeba wybrać między tym co ważne a tym co ważne, prawda?:) Dziękuję za to że jesteście i odwiedzacie mój blog:) 

Składniki (16 rożków):

2 opakowania ciasta francuskiego (1lb/454g każde) - łącznie miałam 4 płaty ciasta
4 małe jabłka (użyłam Granny Smith)
1-2 łyżki soku z cytryny
2 łyżki cukru (lub więcej jeśli lubicie bardzo słodkie)
1/2 łyżeczki cynamonu
1 jajko - roztrzepane widelcem (do smarowania)

Wykonanie:

Ciasto francuskie odmrozić jeśli kupiliście mrożone. Następnie podzielić na kwadraty o boku 4.5inch/11-12cm.
Jabłka obrać, wyciąć środek i pokroić na plasterki. Szybko polać sokiem z cytryny aby jabłka nie ściemniały. Wymieszać z cukrem i cynamonem.


Na każdym kwadracie ciasta położyć kilka plasterków jabłek (4-5 plasterków), złożyć po przekątnej i skleić dobrze boki (najlepiej widelcem).


Ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej pergaminem lub papierem do pieczenia, posmarować dobrze roztrzepanym jajkiem i naciąć każdy rożek trzy razy (aby nadmiar wody miał ujście podczas pieczenia).



Piec w piekarniku nagrzanym do 200-210C/405F i piec około 20-22 minuty. Wyjąć, wystudzić, polukrować lub posypać cukrem pudrem.


Podawać. Następnego dnia też smakują dobrze ale zdecydowanie lepsze odrazu po upieczeniu:)



Polecam i smacznego!:)

9 comments:

  1. Pyszna propozycja deseru. Wszystkiego najlepszego w Nowym Roku!

    ReplyDelete
  2. Smaki dzieciństwa. Pięknie przygotowane :)

    ReplyDelete
  3. uwielbiam takie słodkości. najlepiej na ciapło.

    ReplyDelete
  4. przyznam szczerze, że jak nie trawię mcdonald's to zdarza mi się tam kupować ciastka z jabłkami (podobne jak tutaj)... Takie połączenie smaków bardzo do mnie przemawia, teraz już wiem jak zrobić to własnoręcznie. Na pewno spróbuję :)

    lovepastries.blogspot.com

    ReplyDelete
  5. Aciri: Dziekuje bardzo i rownie zycze wszystkiego dobrego:)
    Lovelykate: Dziekuje, ja zawsze kupowalam juz gotowe w dziecinstwie:)
    Asieja: Na cieplo tez super smakuja:)
    Ka.no: Masz racje, te z MD tez tak podobnie smakuja:) Ale zrob koniecznie bo te zdecydowanie lepsze:)
    Pozdrawiam wszystkich!:)

    ReplyDelete
  6. wyglądają cudnie :) szkoda, że ciasto francuskie można tylko raz na jakiś czas :)

    ReplyDelete
  7. wlasnie robilam i Grzes zachwycony, Laurze tez sie buzia szeroko otweira. Mniam! a co najlepsze - rewelka na niespodziewanych gosci : szybkie i dobre.

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kasia super ze smakowaly!:) I masz racje, ze proste, szybkie i doooobre:)))) Pozdrawiam!!!:)

      Delete

Thanks for stopping by!:)