Jedno z najlepszych ciast jakie upiekłam!:) Przywiozłam do domu rabarbar i stwierdziłam, że trzeba zrobić ciasto, na co moja mama stwierdziła, że najlepsze to będzie drożdżowe!:) Nigdy takiego nie robiłam ani nie jadłam więc postanowiłam spróbować! No i wyszło pysznie, przepysznie i na pewno jeszcze nie raz takie popełnię! Spróbujcie bo warto!:) Polecam!:)
Składniki:
550g/1.2lb mąki pszennej
5 łyżeczek suchych drożdży
3/4 szklanki cukru
5 żółtek
113g/4oz masła - roztopionego i wystudzonego
250ml mleka (ciepłego ale nie gorącego)
szczypta soli
1 łyżka ekstraktu waniliowego
650g/1.4lb rabarbaru - obranego i pokrojonego na mniejsze kawałki
1/2 - 3/4 szklanki cukru
Kruszonka:
113g/4oz masła
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
Wykonanie:
Mąkę wymieszać z drożdżami. Nastepnie dodać resztę składników i wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Może się troszkę kleić ale nie dodawać więcej mąki. Ciasto w misce przykryć ściereczką i odstawić do podwojenia objętości (około 1-1.5 godziny).
Pokrojony rabarbar włożyć do miski, dodać cukier, wymieszać i odłożyć na około 30 minut albo dłużej. Ilość cukru zależy od Was, jak bardzo słodkie ciasta lubicie.
Wszystkie składniki na kruszonkę włożyć do miski i wyrobić, najlepiej palcami, aż będzie wszystko przypominało kruszonkę. Odstawić.
Wyrośnięte ciasto zagnieść jeszcze raz po czym wyłożyć do blaszki o wymiarach 23x32cm/9x13inch, wyłożonej papierem do pieczenia (najlepiej i najłatwiej rozciągnąć palcami).
Na górę wyłożyć rabarbar (bez soku, który się wytworzył), po czym wszystko posypać kruszonką. Odstawić na około 30-40 minut aby się ładnie napuszyło.
Piec w piekarniku nagrzanym do 180C/350F przez około 50 minut. Sprawdzić patyczkiem najlepiej czy ciasto już jest dobre.
Lekko wystudzić, kroić i podawać.
Polecam i smacznego!:)
uwielbiam drożdżowe i rabarbar, więc to coś dla mnie:)
ReplyDeleteA ja nic dzisiaj nie mam na niedzielę... :-(
ReplyDeletePołączenie drożdżówki z rabarbarem to smak dzieciństwa, uwielbiam :)
ReplyDeleteRównież i mi wróciły wspomnienia z dzieciństwa. Fajna sprawa wrócić do starych przepisów.
DeleteCzy to juz koniec blogowania?
ReplyDeleteMam nadzieje ze nie ;) Ale poki co niestety dluzsza przerwa :(
DeleteCiasto drożdżowe zawsze kojarzy mi się ze smakiem dzieciństwa :) Przepis jak najbardziej na tak, z chęcią go wypróbuję :) Zapraszam również na swojego bloga z przepisami. http://przepisymag.pl
ReplyDeleteDokładnie! Takie same mam przemyślenia - za każdym razem jak widzę takie ciasto to po prostu pojawiają mi się przed oczami stare czasy :)
DeleteWszystkiego co najlepsze w nadchodzącym 2016 roku życzy Marzynia :-)
ReplyDeleteMarzyniu, gdzie się przeniosłaś? Tęsknię za Tobą... Daj znać na mojego bloga, bo ja niestety, nie fejsowna :-(
ReplyDeleteMarzenko, bardzo dziękuję za odpowiedź, niech Ci się córunia chowa jak najlepiej! Moja córcia, czyli Martik, ma 23 lata (a Jerzyk 27!), więc moja dłuższa przerwa w blogowaniu także może nastąpić szybko - WNUKI!!!
ReplyDeletecaUski ju świąteczne - Marzynia
Wszystkie ciast z rabarbarem są przepyszne !
ReplyDeleteTo coś naprawdę dla mnie :)
ReplyDeleteCiekawe połączenie
ReplyDeleteThis comment has been removed by a blog administrator.
ReplyDeleteDość interesująca opcja na śniadanko.
ReplyDeleteJeszce nigdy nie piekłam drożdżowego ciasta. Zawsze mam obawy, że źle wyrośnie, że coś sknocę i zawsze odstraszało mnie to oczekiwanie.
ReplyDeleteAle w weekend zabrałam sporo rabarbaru od babci z ogródka. Porobiłam już kompot i zostało jeszcze trochę zapasu, więc chyba go spożytkuję właśnie na ciasto.
Pożyczam przepis i idę na żywioł :) Trzymajcie kciuki. Mam nadzieję, że sobie poradzę i ciasto będzie tak apetyczne jak na zdjęciu.
Świetny przepis! Rabarbar daje radę.
ReplyDeleteSwietny placek i świetnie smakuje :)
ReplyDelete