Saturday, March 2, 2013

Grochówka

English Version


Nie wiem czy wojskowa ale grochówka:) Jedna z bardziej popularnych zup w Polsce więc nie mogło jej zabraknąć na blogu:) To zupa "grająca" więc trzeba uważać:)))) Ale jak doprawicie obficie majerankiem to będzie lepiej bo on łagodzi skutki uboczne zajadania się grochówką:)
Smacznego!:) Zostawiam Was z grochówką a sama zaczynam intensywnie myśleć o wielkanocnych wypiekach!:) Święta tuż, tuż, plany już mam ale czy uda się coś zrealizować...? No zobaczymy:) 

Składniki:

250g/8.8oz grochu
6 średnich ziemniaków (około 800g/1.7lb)
4 małe marchewki (około 250g/8.8oz)
1 cebula
200g/7oz boczku wędzonego
150g/5.3oz kiełbasy
sól, pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, vegeta, majeranek, zielona suszona pietruszka
2 łyżki oleju lub masła
2 łyżki mąki
2 łyżki masła
woda

Wykonanie:

Groch zalać wodą tak aby był przykryty i zostawić na kilka godzin a najlepiej na całą noc.


Następnie dodać do niego 2-3 listki laurowe, kilka ziarenek ziela angielskiego oraz pieprzu i ugotować do miękkości.
Do osobnego garnka włożyć pokrojone w kostkę ziemniaki oraz w plasterki marchewkę, zalać wodą (około 5 szklanek), dodać trochę soli, pieprzu oraz łyżkę vegety i zagotować.


W międzyczasie pokroić w kostkę cebulę, kiełbasę oraz boczek.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju lub masła. Dodać cebulę i podsmażyć chwilkę, następnie dodać boczek i znów podsmażyć.


Na końcu dodać pokrojoną kiełbasę.


Wszystko razem podsmażyć parę minut i dodać do gotujących się warzyw. Do warzyw dodać też ugotowany groch, razem z wodą w której się gotował. Pogotować chwilkę (jakieś 10 minut) aż warzywa będą miękkie.
Na tej samej patelni, na której podsmażaliśmy boczek i kiełbasę, rozpuścić dwie łyżki masła. Dodać 2 łyżki mąki i zrobić zasmażkę.


Dodać ją do zupy i zagotować.


Doprawić jeszcze do smaku solą, pieprzem, suszoną pietruszką oraz majerankiem i podawać.
Kolejnego dnia równie dobra ale będzie już gęściejsza.


Polecam i smacznego!:)

2 comments:

Thanks for stopping by!:)