Prawdziwie wiosenne i świąteczne ciasteczka. Super pachną cytryną i po prostu rozpływają się w ustach:) Nie musicie ich dekorować lukrem, bez dekoracji smakują równie rewelacyjnie. Ja rozwałkowałam je dość grubo, oryginalnie były dużo cieńsze. Jakkolwiek je zrobicie i udekorujecie napewno wniosą trochę świątecznego nastroju do Waszych domów:) Zwłaszcza jeśli powycinacie je używając wielkanocnych foremek. Przepis ze strony Moje Wypieki.
Składniki (na około 30 ciasteczek):
Ciasteczka:
250g/8.8oz masła (2 sticks + 2 łyżki)
100g/3.5oz cukru pudru
1 jajko
1 łyżka zimnej wody
skórka otarta z dwóch cytryn
335g/12oz (u mnie 2 1/4 szklanki) mąki pszennej
Lukier:
1 białko
szczypta soli
1 1/2 - 2 szklanki cukru pudru
barwniki spożywcze
Wykonanie:
Wszystkie składniki na ciasteczka połączyć i zagnieść jednolite i gładkie ciasto. Schłodzić w lodówce przez przynajmniej pół godziny. Następnie rozwałkować (u mnie na około 6-7mm ale można cieniej), wycinać foremkami ciasteczka i układać na blaszce wyłożonej pergaminem.
Piec około 5-10 minut (zależy od grubości) w piekarniku nagrzanym do 190C/375F.
Wystudzić i dekorować lukrem.
Aby zrobić lukier ubijamy białko ze szczyptą soli. Następnie cały czas ubijając dodajemy stopniowo cukier aż otrzymamy gęsty lukier, który łatwo będzie wyciskać. Dodajemy barwniki spożywcze, przekładamy do woreczków do dekorowania lub rękawa cukierniczego i dekorujemy ciasteczka.
Ciasteczka przechowywać w zamkniętej puszce.
Polecam i smacznego!:)
ach jak świątecznie:) piękne ciasteczka
ReplyDeleteDziekuje bardzo!:)
DeleteŚlicznie wyglądają :)
ReplyDeleteŚlicznie wyglądają :)
ReplyDeleteDziekuje Iwonka!:)
DeleteAż się uśmiechnęłam :-)
ReplyDeleteCiesze sie Marzyniu!:)))))
Deletejakie piękne i takie kolorowe, ach żeby ta wiosna już przyszła
ReplyDeleteBryssska u mnie juz wiosna mozna powiedziec ze jest:) Ale nie chcialabym nikogo draznic:))) Pozdrawiam!
Delete