Czerwiec! Czas na truskawki!:) I dziś zapraszam Was na proste, ucierane ciasto z truskawkami i kruszonką:) Takie są najlepsze i u nas znikają w oka mgnieniu!:) Może i Wy się skusicie?:)
Ciasto to podczas ucierania ma tendencję do ważenia sie ale nie przejmujcie się tym w ogóle! Po dodaniu suchych składników odzyskuję piękną konsystencję i jak widać na zdjęciach pięknie wygląda (i smakuje!):) Polecam szczególnie z truskawkami! Ale można zrobić je z różnymi owocami zarówno świeżymi jak i mrożonymi:)
Składniki:
225g/8oz masła (2 sticks)
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
4 jajka
1 3/4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 łyżki proszku do pieczenia
około 500-600g/1.1-1.3lb truskawek
1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
113g/4oz masła (miękkiego)
Wykonanie:
Masło utrzeć z cukrem i wanilią na puch (masa powinna być naprawdę lekka i puszysta). Cały czas ucierając dodawać po jednym jajku. Mąki i proszek do pieczenia przesiać. Stopniowo dodać do utartej masy. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 23x32cm/9x13inch.
Truskawki umyć, odszypułkować i jeśli są duże przekroić na połowę. Ułożyć na cieście, jedna obok drugiej.
Szklankę mąki, pół szklanki cukru oraz masło włożyć do miski i wyrobić palcami aż się składniki połączą i otrzymamy kruszonkę. Posypać nią ciasto równomiernie.
Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180C/360F i piec około godziny (do suchego patyczka). Wystudzić, kroić i podawać.
Polecam i smacznego!:)
Ja bym jeszcze troszkę rabarbaru dorzuciła między te truskawki, mniam!
ReplyDeletecudne są takie ciasta! pięknie Ci wyrosło!
ReplyDeletesmakowicie słodko i truskawkowo
ReplyDeletePrzepysznie wygląda, ciasta ucierane z owocami są bardzo smaczne :)
ReplyDeleteWygląda wspaniale! Przepysznie!
ReplyDeleteJest czerwiec, są truskawki, oto jest ciasto ucierane :) Pyszne!
ReplyDelete