Tuesday, June 5, 2012

Ucierane Ciasto z Truskawkami

English Version


Czerwiec! Czas na truskawki!:) I dziś zapraszam Was na proste, ucierane ciasto z truskawkami i kruszonką:) Takie są najlepsze i u nas znikają w oka mgnieniu!:) Może i Wy się skusicie?:) 
Ciasto to podczas ucierania ma tendencję do ważenia sie ale nie przejmujcie się tym w ogóle! Po dodaniu suchych składników odzyskuję piękną konsystencję i jak widać na zdjęciach pięknie wygląda (i smakuje!):) Polecam szczególnie z truskawkami! Ale można zrobić je z różnymi owocami zarówno świeżymi jak i mrożonymi:)

Składniki:

225g/8oz masła (2 sticks)
3/4 szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
4 jajka
1 3/4 szklanki mąki pszennej
1/2 szklanki mąki ziemniaczanej
3/4 łyżki proszku do pieczenia

około 500-600g/1.1-1.3lb truskawek

1 szklanka mąki pszennej
1/2 szklanki cukru
113g/4oz masła (miękkiego)

Wykonanie:

Masło utrzeć z cukrem i wanilią na puch (masa powinna być naprawdę lekka i puszysta). Cały czas ucierając dodawać po jednym jajku. Mąki i proszek do pieczenia przesiać. Stopniowo dodać do utartej masy. Ciasto przełożyć do formy o wymiarach 23x32cm/9x13inch.
Truskawki umyć, odszypułkować i jeśli są duże przekroić na połowę. Ułożyć na cieście, jedna obok drugiej.


Szklankę mąki, pół szklanki cukru oraz masło włożyć do miski i wyrobić palcami aż się składniki połączą i otrzymamy kruszonkę. Posypać nią ciasto równomiernie.


Włożyć do piekarnika nagrzanego do 180C/360F i piec około godziny (do suchego patyczka). Wystudzić, kroić i podawać.



Polecam i smacznego!:)

6 comments:

  1. Ja bym jeszcze troszkę rabarbaru dorzuciła między te truskawki, mniam!

    ReplyDelete
  2. cudne są takie ciasta! pięknie Ci wyrosło!

    ReplyDelete
  3. smakowicie słodko i truskawkowo

    ReplyDelete
  4. Przepysznie wygląda, ciasta ucierane z owocami są bardzo smaczne :)

    ReplyDelete
  5. Jest czerwiec, są truskawki, oto jest ciasto ucierane :) Pyszne!

    ReplyDelete

Thanks for stopping by!:)