Monday, June 11, 2012

Dwukolorowy Torcik Truskawkowy

English Version


Czerwiec to u mnie czas swiętowania:) Obie moje córeczki urodziły się właśnie w tym miesiącu:) Na torciku, który Wam dziś prezentuję, zapaliliśmy jedną świeczkę:) Dwukolorowy bo zrobiłam jasny i ciemny biszkopt no i przełożyłam tort pyszną, truskawkową bitą śmietaną:) Wszak czerwiec to truskawki więc warto z nich korzystać:) Mała zajadała ze smakiem:) Polecam i to nie tylko dla dzieci!:)

Składniki:

Biszkopt jasny:
4 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
2/3 szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
2/3 szklanki mąki pszennej
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki oleju
szczypta soli

Biszkopt ciemny:
4 jajka (oddzielnie białka i żółtka)
2/3 szklanki cukru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
1/3 szklanki mąki pszennej
1/3 szklanki kakao
1 łyżka mąki ziemniaczanej
1 łyżeczka proszku do pieczenia
4 łyżki oleju
szczypta soli

Truskawkowa bita śmietana:

około 900g/2lb truskawek
2 łyżki jasnego syropu kukurydzianego

2 szklanki kremówki
1/4 szklanki cukru pudru
1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Wykonanie:

Każdy z biszkoptów przygotowujemy tak samo. Najpierw ubijamy białka ze szczyptą soli aż będą sztywne. Cały czas ubijając dodajemy cukier (po 1-2 łyżki), następnie dodajemy wanilię a potem po jednym żółtku. Mąkę pszenną, ziemniaczaną, proszek do pieczenia oraz kakao w przypadku ciemnego biszkoptu, przesiewamy. Następnie partiami dodajemy do ubitych jaj i mieszamy delikatnie drewnianą łyżką. Na końcu, też stopniowo, dodajemy olej (po jednej łyżce) i znów dobrze ale delikatnie mieszamy łyżką. Ciasto przelewamy do wysmarowanej masłem i posypanej bułką tartą tortownicy (ja używam non-stick spray) o średnicy 20cm/8inch. Pieczemy około 30 minut, do suchego patyczka. Studzimy przez moment w foremce a następnie na kratce. Całkowicie zimny przecinamy na pół aby otrzymać dwa blaty ciasta. W ten sposób otrzymamy dwa jasne i dwa ciemne krążki ciasta. Ja je jeszcze troszkę "wyprostowałam" ścinając na górze.


Aby przygotować bitą śmietanę musimy zacząć od przygotowania truskawek. Myjemy je, odszypułkowujemy i przecinamy na połowę. Układamy na blaszce do pieczenia wyłożonej matą do pieczenia lub pergaminem, polewamy syropem kukurydzianym i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 175C/350F przez około 40 minut.


Następnie studzimy i blendujemy na gładkie puree (otrzymamy około 2 1/2 szklanki puree). Można to zrobić dzień wcześniej. Puree musi być całkowicie zimne.

Śmietanę wlewamy do naczynia w którym będzie ubijana i wkładamy do lodówki na około 30 minut. Do lodówki wkładamy również końcówki od miksera. Po około pół godzinie wyjmujemy śmietanę, dodajemy cukier puder i wanilię i mieszamy dobrze. Następnie ubijamy aż śmietanka będzie ubita. Jeśli planujecie napisy na torcie lub chcecie ozdobić go jakoś używając białej śmietanki teraz będzie czas na odłożenie wymaganej ilości (ja odłożyłam 1/2 szklanki). Do reszty dodajemy 1 szklankę puree truskawkowego i ubijamy. Gotową bitą śmietaną przekładamy biszkopty.

Na desce lub paterze położyć jedną część ciemnego biszkoptu, rozsmarować na nim 2-3 łyżki puree truskawkowego, następnie rozłożyć równomiernie część bitej śmietany, przykryć jasnym krążkiem biszkoptu i znów posmarować truskawkowym puree i znów bita śmietana i tak aż do końca.



Górę dekorujemy dowolnie. Wkładamy do lodówki na conajmniej 2-3 godziny. Po czym kroimy i podajemy. Przechowujemy w lodówce.



Polecam i smacznego!:)

6 comments:

  1. śliczny torcik i do tego domowej produkcji. Urodzinki musiały być bardzo udane!

    ReplyDelete
  2. Dziekuje dziekuje:) I tak udane urodzinki byly:) Pozdrawiam serdecznie:)

    ReplyDelete
  3. Marzenko- zrobilam ten tort na urodziny Laury i zrobil FURORE! pare osob wzielo nawet przepis. i sie pytali czy samam robilam! I jeszcze dokladki brali. Tylko wzielam sam jasny biszkopt. Dzieki:-)usciski

    ReplyDelete
    Replies
    1. Kasia ciesze sie ze tak smakowal!:) Pozdrowka dla Was i usciski dla Laury!:)

      Delete

Thanks for stopping by!:)