Jak już znudzi się Wam grillowanie kiełbasek czy kurczaka w tym sezonie letnim to polecam wypróbować grillowaną polędwiczkę:) Smakuje wyśmienicie i jest dość szybka w przygotowaniu - oczywiście po zamarynowaniu - macie tylko jakieś 4 minuty czekania i można się delektować pysznym mięskiem:) Polecam!:)
Składniki (4 osoby):
około 650g/1lb5oz polędwiczki wieprzowej (1 kawałek)
sól, pieprz
1/4 szklanki oliwy z oliwek
1/2 szklanki białego wina
4 ząbki czosnku
1 szalotka
2 łyżki posiekanego rozmarynu
1/2 łyżeczki soli
1/4 łyżeczki czarnego pieprzu
Wykonanie:
Polędwiczkę umyć, osuszyć i oczyścić z wszystkich błonek. Pokroić po skosie, wrzucić do miski i oprószyć lekko solą i pieprzem.
W małej miseczce lub garnuszku wymieszać dobrze wszystkie składniki na marynatę: oliwę, wino, zmiażdżony czosnek, posiekaną drobno cebulkę, rozmaryn oraz sól i pieprz. Wlać tak przygotowaną marynatę do miski z mięsem. Przykryć i odstawić na kilka godzin.
Następnie polędwiczki wyjmujemy z marynaty i pieczemy na grillu - około 2 minuty z każdej strony.
Podawać odrazu z sałatką lub innymi dodatkami.
Polecam i smacznego!:)
o, sezon grillowy ;]
ReplyDeletepyszna, lekka polędwiczka.
Szkoda, że już po sezonie grillowym!
ReplyDeleteEhh fajne to!
ReplyDeleteTeż mi się podoba:P
ReplyDeleteMięso z grilla jest niesamowite!
ReplyDelete